Studiegids

nl en

Geschiedenis van de Amerikaanse slavernij, 1619-1877

Vak
2008-2009

Veel Amerikanen zouden graag willen geloven dat hun land sinds de kolonisatie het meest vrije land op aarde is geweest, maar de geschiedenis leert ons anders. Vanaf het moment waarop in 1619 de eerste scheepslading met twintig Afrikanen in Virginia arriveerde, ontwikkelde de slavernij zich van een vaag gedefinieerd arbeidssysteem tot een rigide hoeksteen van de economische, politieke en sociale orde, vooral in het Zuiden. Na de Amerikaanse Revolutie (1775-83) verdween de slavernij langzamerhand uit de noordelijke staten, maar in het Zuiden verspreidde de ‘peculiar institution’ zich van Maryland tot Texas, en legde het de basis voor meer dan een halve eeuw politieke en culturele spanningen tussen het ‘vrije’ Noorden en het ‘slavenhoudende’ Zuiden. De slavernij was zo verankerd in de economie en sociale orde van het Zuiden dat toen in 1860 een uitgesproken antislavernij senator uit Illinois tot president werd verkozen, de meeste zuidelijke staten zich onafhankelijk verklaarden—een actie die tot een bloedige burgeroorlog leidde en zou eindigen in de emancipatie van bijna vier miljoen Afro-Amerikanen.

Dit werkcollege biedt een overzicht van de oorsprong, ontwikkeling en afschaffing van de Amerikaanse slavernij tussen 1619 en 1877, met regionale verschillen en ontwikkelingen door de tijd heen als uitgangspunten. Er zal bijzondere aandacht worden besteed aan de slaven zelf, maar ook aan de slavenhouders en het systeem dat beide groepen met elkaar verbond. In de loop van het semester zal een aantal belangrijke thema’s aan de orde komen, zoals o.a. de verhouding tussen slavernij en ras, het dagelijks leven van slaven en slavengezinnen, de ontwikkeling van een Afro-Amerikaanse cultuur, de paternalistische ideologie van slavenhouders, gedwongen migratie in de eerste en tweede ‘Middle Passages’, slavenverzet, de antislavernij beweging, de Burgeroorlog en emancipatie, en Reconstructie.

Rooster

zie rooster

Onderwijsvorm

Werkcollege. NB verplichte aanwezigheid (zie studiereglement Instituut voor Geschiedenis, art 2).

Leerdoelen

Kennis van de geschiedenis van de Amerikaanse slavernij. Inzicht in enkele belangrijke historiografische vraagstukken en thema’s. Ervaring opdoen met zelfstandig literatuuronderzoek, mondelinge presentatie en het schrijven van een werkstuk.

Literatuur

  • Ira Berlin, Generations of Captivity: A History of African-American Slaves (Cambridge, Mass., 2003). ISBN 0674010612.

  • Peter Kolchin, American Slavery, 1619-1877 (New York, 1993). ISBN 0809015544.

  • Diverse artikelen (worden nader bekend gemaakt)

Toetsing

Werkstuk van ca. 5.000 woorden (10-12 pagina’s), mondelinge presentatie van 10-15 minuten.

Informatie

Bij de docent:d.a.pargas@hum.leidenuniv.nl

Blackboard/webpagina

Nee.

Overzicht

Wordt nader bekend gemaakt.

Aanmeldingen Cursussen, Werkgroepen en Tentamens

Aanmelden via U-TWIST, zie aanmeldingsprocedure.