Studiegids

nl en

‘Over het water’: maritieme aspecten van het ontzet van Leiden

Vak
2008-2009

Het ontzet van Leiden op 3 oktober 1574 neemt in de Nederlandse Opstand tegen Spanje een bijzonder plaats in, zo bijzonder zelfs dat het nog jaarlijks wordt gevierd. In 1574 was het voor de opstandige steden nog allerminst zeker dat zij de strijd tegen de Spaanse troepen zouden winnen. Ook was het de vraag of Leiden het tweede beleg wel zou kunnen doorstaan. Over dat beleg en het ontzet via het ondergelopen land is sinds eind zestiende eeuw veel geschreven, maar over de ‘maritieme’ aspecten van het ontzet – inundaties, logistiek, gebruikte schepen en dergelijke – valt nog veel uit te zoeken.
In dit college staat de vraag centraal hoe het ontzet van Leiden is voorbereid en uitgevoerd. De deelnemers aan het college zullen voor het beantwoorden van die vraag een literatuur- en bronnenonderzoek uitvoeren. Naast bronnenpublicaties en hedendaagse literatuur worden ook laat zestiende-eeuwse pamfletten en geschriften geraadpleegd en geanalyseerd. Daarnaast zal bronnenonderzoek worden verricht in met name collecties van geografische kaarten en topografische afbeeldingen die ons inzicht over het beleg en het ontzet kunnen verschaffen. Het college wordt afgesloten met een werkstuk.

Rooster

Semester II, zie rooster.

Onderwijsvorm

Werkcollege. NB verplichte aanwezigheid ( zie studiereglement Instituut voor Geschiedenis, art 2).

Leerdoelen

Het doel is kennis te verwerven over de organisatie en uitvoering van het ontzet van Leiden. Speciale aandacht wordt besteed aan de maritieme aspecten van het ontzet. De deelnemers zullen daarvoor een literatuur- en (beeld)bronnenonderzoek uitvoeren , daarover onderling discussiëren, en het mondeling en schriftelijk presenteren.

Literatuur

Instaptoets over:

*R.C.J. van Maanen,_ 3 oktober 1574. Keerpunt in de Leidse geschiedenis_ (Leiden 2004) *`S. Groenveld, ‘Van vyanden und vrienden bedroevet’. De gevolgen van het beleg van Leiden voor de omgeving van de stad (Leiden 2001).

Toetsing

*Werkstuk van maximaal 7500 woorden: 75 % *Referaat en mondelinge participatie college: 25 %

Informatie

Bij docenten: [f.s.gaastra@let.leidenuniv.nl](mailto:f.s.gaastra@let.leidenuniv.nl en) h.j.den.heijer@let.leidenuniv.nl.

Aanmeldingen Cursussen, Werkgroepen en Tentamens

Aanmelden via U-TWIST, zie aanmeldingsprocedure.