Studiegids

nl en

Mensen tegen goederen: migratie naar en tropische producten uit het Caribische gebied.

Vak
2008-2009

In de geschiedenis van het Caribische gebied staan export en immigratie centraal. De regio werd in de loop van 17de eeuw een van de belangrijkste exporteurs van suiker, koffie, cacao en katoen. De omvang van deze exporten was afhankelijk van een gecompliceerd handels- en migratienetwerk. De vrije immigranten kwamen uit Europa en Noord-Amerika, hun aantal was gering, hun mortaliteit hoog. Zij waren de managers, opzichters en eigenaren van de plantages, en de bestuurders en soldaten van het koloniale Caribische gebied. De belangrijkste groep immigranten bestond uit slaven, die door Europese slavenhalers op de kust van Afrika waren gekocht tegen ruilgoederen uit Europa, in het Caribische gebied waren verkocht, terwijl de opbrengst van deze verkoping vaak werd omgezet in koloniale producten, die door het slavenschip op het laatste gedeelte van de reis naar Europa werden vervoerd.
In dit college zal onderzoek worden gedaan in Nederlandse archieven waarin documenten bewaard zijn gebleven die inlichtingen kunnen verschaffen over de vrije migratie van en naar het Caribische gebied, de slaven- en goederenhandel. Elk van de deelnemers zal worden gevraagd: 1) de voorgeschreven literatuur te lezen en daarover een kort essay te schrijven, 2) op basis van een klein archiefonderzoek een kort paper te schrijven over een aspect van de goederenhandel met het Caribische gebied en 3) op basis van een tweede klein archiefonderzoek een kort paper te schrijven over een aspect van de slavenhandel of van de vrije migratie van en naar de regio.

Rooster

Semester I, zie rooster.

Onderwijsvorm

Werkcollege. NB verplichte aanwezigheid (zie studiereglement Instituut voor Geschiedenis, art 2).

Leerdoelen

In dit college zal de deelnemer kennismaken met de literatuur betreffende het onderwerp. Bovendien onderneemt iedere deelnemer een klein archiefonderzoek. Tot slot wordt van de deelnemer gevraagd haar of zijn kennis van de literatuur en de nieuwe gegevens uit het archief in een goed geschreven papers te combineren.

Literatuur

Instaptoets:

Twee korte essays over onderstaande literatuur

*P.C.Emmer, De Nederlandse slavenhandel 1500-1850 (Amsterdam: Arbeiderspers, 2003, tweede druk, ISBN 978-90-295-1560-3). *H. den Heijer, De geschiedenis van de WIC (Zutphen: Walburg Pers, 2007, derde druk, ISBN 978-90-5730-478-1).

Toetsing

*Schriftelijke toetsing literatuur: 10% *Papers archiefonderzoek: 70% *Mondelinge presentatie: 20%

Informatie

Bij de docenten: p.c.emmer@let.leidenuniv.nl en h.j.den.heijer@let.leidenuniv.nl.

Blackboard/webpagina

Geen.

Aanmeldingen Cursussen, Werkgroepen en Tentamens

Aanmelden via U-TWIST, zie aanmeldingsprocedure.