Studiegids

nl en

Op Reis. Scheepsjournalen en reisverhalen uitgegeven door de Linschoten-Vereeniging (1908-2008)

Vak
2008-2009

Het thema van het hoorcollege Zeegeschiedenis sluit dit jaar aan bij het honderdjarig bestaan van de Linschoten-Vereeniging, die wetenschappelijke uitgaven verzorgd van reisverhalen en landenbeschrijvingen. De serie Werken van de Linschoten-Vereeniging omvat nu 106 delen, die bij elkaar een monument vormen van het Nederlands maritiem verleden. Deze Werken zijn niet beperkt tot de eerste reizen naar Indi?f de bekende Nederlandse ontdekkingsreizen, maar ook zijn er reizen in Europa in opgenomen en beschrijvingen van Nederlandse factorijen en activiteiten overzee. De serie beslaat een ruim tijdvak, naast reizen uit de laat zestiende eeuw zijn er ook reizen uit de negentiende eeuw in opgenomen.
In deze collegereeks – de twintigste die door de afdeling zeegeschiedenis van het Instituut voor geschiedenis wordt georganiseerd – komen diverse aspecten van oude reisverhalen en scheepsjournalen aan de orde, zoals de cartografie en de ontwikkeling van de kennis van de navigatie. Voorts wordt ingegaan op de geschiedenis van de vereniging en de ontwikkeling van het reisverhaal. Bovendien zullen enkele bezorgers van reisverhalen in de serie aan het woord komen en wordt aandacht besteed aan nieuwe bronnen voor reizen overzee.

Rooster

Semester I, zie rooster.

Onderwijsvorm

Hoorcollege

A la Carte- en Contractonderwijs

Belangstellenden die deze cursus in het kader van A la carte onderwijs willen volgen (zonder tentamen), vinden [hier](http://www.letteren.leidenuniv.nl/onderwijs/alacarte/alacarte_inschrijven.jsp meer) informatie over kosten, inschrijving, voorwaarden etc.

Belangstellenden die deze cursus in het kader van Contractonderwijs willen volgen (met tentamen), vinden [hier](http://www.letteren.leidenuniv.nl/onderwijs/contractonderwijs/inschrijven.jsp meer) informatie over kosten, inschrijving, voorwaarden etc.

Leerdoelen

Verwerven van kennis en inzicht in de Nederlandse maritieme geschiedenis aan de hand van reisverhalen.

Literatuur

Voor het tentamen van 5 ECTS:

*Roelof van Gelder e.a. (eds.), Soufrir pour parvenir. De wereld van Jan Huygen van Linschoten (Haarlem: Uitgeverij Arcadia, 1998, ISBN 90-6613-006-7) 7- 51, 95-200. *H. den Heijer e.a., Reizen door de eeuwen heen (Zutphen: De Walburg Pers , te verschijnen juni 2008) 100 p. (Verkrijgbaar bij de docent). *Sjoerd de Meer (ed.), Het Zeekaartenboek (Zutphen: De Walburg Pers, ISBN ) 100 p.
Voor het tentamen van 10 ECTS:
Bovenstaande literatuur plus

*Rob Nieuwenhuys, Oost-Indische spiegel. Wat Nederlandse schrijvers en dichters over Indonesië hebben geschreven vanaf de eerste jaren der Compagnie tot op heden (Amsterdam: Em. Querido’s Uitgeverij, 1978, ISBN 90-214-1102-4) Ook op de site http://www.dbnl.org/) p. 11-64. *V.D. Roeper en G.J.D Wildeman, Reizen op papier. Journalen en reisverslagen van Nederlandse ontdekkingsreizigers, kooplieden en avonturiers (Zutphen: De Walburg Pers, 1996, ISBN )160 p. * *Roelof van Gelder, Het Oost-Indisch avontuur. Duitsers in dienst van de voc (1600-1800) Nijmegen: Sun , ISBN 90-6168-4927 )300 p. (ook op de site van http://www.dbnl.org/)

Toetsing

Schriftelijk tentamen met enkele essayvragen

Informatie

Bij de docenten: [f.s.gaastra@let.leidenuniv.nl](mailto:f.s.gaastra@let.leidenuniv.nl en) h.j.denheijer@let.leidenuniv.nl.

Blackboard/webpagina

Er wordt gebruik gemaakt van blackboard waarop korte samenvattingen van de colleges worden geplaatst.

Aanmeldingen Cursussen, Werkgroepen en Tentamens

Aanmelden via U-TWIST, zie aanmeldingsprocedure.