Studiegids

nl en

Broedertwist. Het Twaalfjarig Bestand, 1609-1621

Vak
2008-2009

In 2009 is het vierhonderd jaar geleden dat het Twaalfjarig Bestand tussen de Republiek en Spanje een adempauze in de Nederlandse Opstand bracht. De grenzen gingen open, familieleden konden weer bij elkaar op bezoek, en er waren nieuwe handelsmogelijkheden. Maar vrede bracht niet alleen zegeningen, maar ook bittere verdeeldheid, die van beslissende invloed zou worden op de toekomst van de Nederlanden. In dit hoorcollege gaan we in op drie kwesties die de Nederlanders verdeeld hielden. Eerst zullen we kijken naar de wording van het Bestand en de internationale politieke situatie. In de aanloop naar het Bestand was al gebleken dat vrede uiterst controversieel was. Kon men de vijand wel vertrouwen? Zou vrede niet slecht zijn voor de handel?
Tijdens de oorlogsjaren waren in de Republiek daarnaast allerlei religieuze en constitutionele kwesties onder tafel geschoven. De vredesjaren brachten die aan de oppervlakte. De ‘bestandstwisten’ zouden de Republiek aan de rand van een burgeroorlog brengen. Tenslotte werd de vrede ook een confrontatie met de fundamentele vervreemding die zich in de decennia van het oorlogsgeweld in de Lage Landen voltrokken had. Hoewel iedereen nog hoopte dat de Nederlanden ooit weer ? zouden kunnen worden, bleken er twee nieuwe, en conflicterende Nederlandse identiteiten te zijn ontstaan. In 1621 bleek hervatting van de oorlog onvermijdelijk.

Rooster

Semester II, zie rooster.

Onderwijsvorm

Hoorcollege

A la Carte- en Contractonderwijs

Belangstellenden die deze cursus in het kader van A la carte onderwijs willen volgen (zonder tentamen), vinden [hier](http://www.letteren.leidenuniv.nl/onderwijs/alacarte/alacarte_inschrijven.jsp meer) informatie over kosten, inschrijving, voorwaarden etc.

Belangstellenden die deze cursus in het kader van Contractonderwijs willen volgen (met tentamen), vinden [hier](http://www.letteren.leidenuniv.nl/onderwijs/contractonderwijs/inschrijven.jsp meer) informatie over kosten, inschrijving, voorwaarden etc.

Literatuur

Reader &

A. Th. Van Deursen, Maurits van Nassau, 1567-1625. De winnaar die faalde (Uitgeverij Bert Bakker, Amsterdam).

Toetsing

schriftelijk tentamen.
diegenen die het college willen uitbreiden tot 10 punten schrijven een essay op basis van opgegeven extra literatuur.

Informatie

bij coördinatoren, j.pollmann@let.leidenuniv.nl en m.a.ebben@let.leidenuniv.nl.

Blackboard/webpagina

Ja.

Aanmeldingen Cursussen, Werkgroepen en Tentamens

Aanmelden via U-TWIST, zie aanmeldingsprocedure.