In dit college wordt de reputatie van Nederland als een vreedzame natie ter discussie gesteld. Terwijl de Europese geschiedenis in de periode 1870-1940 gekenmerkt wordt door fanatiek nationalisme, politieke aanslagen, oorlog en revoluties, lijkt de Nederlandse nationale identiteit vooral bepaald door vreedzame consensuspolitiek, pacifisme en neutraliteit op internationaal terrein.
Toch is ook in de Nederlandse politieke cultuur van deze jaren een fascinatie met koloniaal-, militair- en politiek geweld onmiskenbaar. Journalisten, schrijvers, schoolmeesters, bioscoopexploitanten en politici maakten ieder voor hun eigen doelen gebruik van prikkelende verbeeldingen van geweld.
Middels een cultuurhistorische benadering wordt onderzocht hoe de verbeelding van buitenlands geweld heeft bijgedragen aan de constructie van het Nederlandse zelfbeeld van een vreedzame natie.
Studenten schrijven een werkstuk in de vorm van een casestudy waarin de Nederlandse reacties op een gewelddadig gebeurtenis in het buitenland (oorlog, politiek geweld, revoluties) worden onderzocht.
Rooster
Semester II, zie rooster.
Onderwijsvorm
Werkcollege. NB verplichte aanwezigheid ( zie studiereglement Instituut voor Geschiedenis, art 2).
Leerdoelen
Reflectie op internationale literatuur over de representatie van politiek en militair geweld en over politieke cultuur en nationale identiteit. Kennismaking met zelfstandig cultuurhistorische onderzoek: literatuurstudie, bronnenonderzoek, mondelinge en schriftelijke presentatie.
Literatuur
Wordt nader bekend gemaakt, deels Duitstalig!
Toetsing
*opdrachten *werkstuk *referaat, inclusief powerpoint presentatie (verplicht)
Informatie
Bij de docent: D.Bos@let.leidenuniv.nl.
Aanmeldingen Cursussen, Werkgroepen en Tentamens
Aanmelden via U-TWIST, zie aanmeldingsprocedure.