Studiegids

nl en

De Europese ontdekking van de wereld

Vak
2008-2009

In de middeleeuwen was Europa in vele opzichten minder ontwikkeld dan de Islamitische wereld en China. Dit roept de vraag op van welke betekenis de externe relaties van Europa in de middeleeuwen waren voor de oorsprong en verklaring van de Europese expansie. De contacten met Azië, Afrika en Noord-Amerika staan in dit college centraal. De expansie van de Vikingen tot in Amerika, de kruistochten, de reizen van Europese handelaren, missionarissen en diplomaten waaronder Marco Polo, Jan van Montecorvino en Willem van Rubroek tot diep in Azië, maar ook die van fantasiereizigers als Jan van Mandeville en de mythe van Pape Jan komen aan de orde. Bijzondere aandacht zal uitgaan naar de volgende vraagstukken: Op welke wijze werd de kennis over de buiten-Europese wereld vastgelegd? Hoe werd deze verspreid en verwerkt in het traditionele wereldbeeld? Het samensmeden van feiten en legendarische en religieuze elementen is typisch voor de middeleeuwen. Door die versmelting is het bepalen van de grenzen tussen werkelijkheid en fantasie in de middeleeuwse verkenning van de wereld een boeiende maar soms ook hachelijke taak voor historici en andere wetenschappers. Feit & fictie speelden een belangrijke rol in de nauwe relatie tussen de middeleeuwse expansie van Europa en de ontdekkingsreizen van Columbus, Vasco da Gama en anderen aan het einde van de vijftiende eeuw.

Rooster

Semester I, zie rooster

Onderwijsvorm

Werkcollege. NB verplichte aanwezigheid zie studiereglement Instituut voor Geschiedenis, art 2).

Leerdoelen

Kennis van expansieprocessen en van de ontwikkeling van de contacten tussen Europeanen en de buiten-Europese wereld. Het systematisch leren zoeken naar en bestuderen van secundaire literatuur. Het gecombineerd leren gebruiken van de resultaten van historisch, letterkundig en archeologisch onderzoek ten behoeve van een werkstuk waarin aan de hand van een betoog een probleemstelling wordt geformuleerd, uitgewerkt en beantwoord.

Literatuur

  • R.Bartlett, The making of Europe. Conquest, colonisation and cultural change, 950-1350 (Londen etc. 1993 of latere druk)

  • J.R.S. Phillips, The medieval expansion of Europe (Oxford 1998)
    Deze en andere boeken zullen op de studiezaal geschiedenis van de universiteitsbibliotheek beschikbaar zijn.

Toetsing

Werkstuk (60%), referaat (20%) en bijdrage discussie tijdens college (20%)

Informatie

Bij de docent: l.h.j.sicking@hum.leidenuniv.nl.

Blackboard/webpagina

Ten behoeve van uitwisseling informatie: o.a. bibliografieën.

Aanmeldingen Cursussen, Werkgroepen en Tentamens

Aanmelden via U-TWIST, zie aanmeldingsprocedure.