Studiegids

nl en

Bier, wijn? Accijns!

Vak
2008-2009

De accijnzen op bier en wijn vormden de belangrijkste bron van inkomsten voor de steden en de verkoop van drank was voor hun dan ook van levensbelang. Behalve een economisch, was er ook een politiek belang: de hoogte van de accijnzen lag heel gevoelig bij de stedelijke bevolking. Tegelijkertijd waren de steden afhankelijk van de vorst, want alleen met zijn instemming konden zij de accijnzen heffen.
Op basis van origineel bronnenmateriaal wordt in dit college een vergelijking gemaakt tussen meerdere steden in de Bourgondische Nederlanden. Zo wordt onderzocht welke politieke rol de heffing van de bier- en wijnaccijnzen in de vijftiende eeuw kon spelen, zowel binnen de stedelijke samenleving, als in de relatie tussen vorst en steden.

Rooster

Semester II, zie rooster.

Onderwijsvorm

Werkcollege. NB verplichte aanwezigheid (zie studiereglement Instituut voor Geschiedenis, art 2).

Leerdoelen

*Kennis van de stedelijke economie en belastingheffing. *Kennis van de politieke geschiedenis van de vijftiende eeuw. *Inzicht in het politieke en financiële spanningsveld tussen vorst en onderdaan. *Het opzetten van een wetenschappelijk onderzoek op basis van literatuurstudie en onderzoek van origineel bronnenmateriaal.

Literatuur

N.n.b.

Toetsing

*Participatie in college (25%) *Referaat (25%) *Werkstuk (50%)

Informatie

Bij de docent: r.stein@let.leidenuniv.nl.

Blackboard/webpagina

T.b.v. communicatie en de verspreiding van cursusmateriaal.

Aanmeldingen Cursussen, Werkgroepen en Tentamens

Zie aanmeldingsprocedure.