Weinig namen uit de Middeleeuwen spreken zo tot de verbeelding als die van Karel de Grote, de man die een onmetelijk rijk stichtte in Europa en die het Romeinse keizerschap liet herleven. In hoeverre voldoet dit beeld aan de historische werkelijkheid? Het eerste deel van dit college is gewijd aan de persoon van Karel de Grote en aan de maatschappij die hij creërde. In het tweede deel wordt onderzocht op welke wijze latere generaties met zijn erfenis omgingen, zowel in politiek als ideologisch opzicht. Wat gebeurde met zijn rijk, met zijn persoon, met het keizerschap.
Rooster
Semester I, zie rooster
Onderwijsvorm
Hoorcollege
A la Carte- en Contractonderwijs
Belangstellenden die deze cursus in het kader van A la carte onderwijs willen volgen (zonder tentamen), vinden hier meer informatie over kosten, inschrijving, voorwaarden etc.
Belangstellenden die deze cursus in het kader van Contractonderwijs willen volgen (met tentamen), vinden hier meer informatie over kosten, inschrijving, voorwaarden etc.
Leerdoelen
De student heeft kennis van de hoofdlijnen van de Europese geschiedenis van de vroege Middeleeuwen. Hij heeft kennis van de institutionele geschiedenis van het keizerschap. Hij heeft inzicht in de mentaal-historische processen rond beeldvorming en legitimering.
Literatuur
Als algemeen handboek voor dit college geldt:
Alessandro Barbero, Charlemagne. Father of a continent (Londen 2004).
Aanvullende literatuur wordt gevormd door artikelen opgenomen in een syllabus en twee hoofdstukken uit W. Blockmans, P. Hoppenbrouwers, Eeuwen des onderscheids. Een geschiedenis van middeleeuws Europa(Amsterdam 2002 en latere drukken).
Voor 10 ECTS: wordt deze literatuur aangevuld met:
Julia M.H. Smith, Europe after Rome. A new cultural history, 500-1500 (Oxford 2005).
Rosamund McKitterick, Charlemagne. The formation of a European identity (Cambridge 2008).
OPMERKING: In het college zal vaak een confrontatie worden gemaakt tussen de interpretaties van Barbero, Smith en McKitterick. Ook studenten die het vak voor 5 ECTS volgen wordt aangeraden globaal kennis te nemen van de boeken van Smith en McKitterick.
Toetsing
Schriftelijk tentamen met enkele essayvragen
Informatie
Bij de docent: r.stein@hum.leidenuniv.nl.
Blackboard/webpagina
Wordt gebruikt t.b.v. communicatie, de verspreiding van cursusmateriaal.
Aanmeldingen Cursussen, Werkgroepen en Tentamens
Aanmelden via U-TWIST, zie aanmeldingsprocedure.