Studiegids

nl en

Propedeuse RC AGN (voor deeltijdstudenten)

Vak
2008-2009

In dit onderdeel van de studie komt de Algemene Geschiedenis van de Nieuwe Tijd aan bod. Dit betreft de niet-Nederlandse geschiedenis van de Renaissance tot het begin van de negentiende eeuw. Hoewel de nadruk zal liggen op de Europese ontwikkelingen, komt ook de wereldgeschiedenis in bredere zin aan de orde. Dit betreft vooral de geschiedenis van Azi?n deze periode. In het responsiecollege wordt aandacht geschonken aan de historiografische achtergronden en aan het bestuderen van het handboek en het leren stellen en beantwoorden van vragen.

Rooster

zie rooster

Onderwijsvorm

responsiecollege,

A la Carte- en Contractonderwijs

Deze cursus staat NIET open voor a la carte en contractonderwijsstudenten.

Leerdoelen

Het verkrijgen van een overzicht van de geschiedenis van de Nieuwe Tijd, inzicht verkrijgen in de historiografische discussie over de belangrijkste aspecten van deze periode, het kunnen formuleren en beantwoorden van vragen aan de hand van een wetenschappelijke tekst, en inzicht verkrijgen in enkele sleutelbegrippen en specifieke kenmerken van deze periode.

Literatuur

J.P. McKay e.a., A History of Western Society (since 1300) (Boston 2006), 9e druk, ISBN: 0618522727.
Sesamatlas bij de wereldgeschiedenis. Kaarten en chronologisch overzicht. Deel 1: Van prehistorie tot Franse Revolutie (Apeldoorn 1992).
Reader Nieuwe Geschiedenis.

Toetsing

schriftelijk tentamen

De beoordeling (V of O) voor het werkcollege wordt gegeven op basis van aanwezigheid, participatie en de kwaliteit van mondelinge en schriftelijke opdrachten. Er geldt een aanwezigheidsplicht. Bij in gebreke blijven worden vervangende opdrachten gegeven.

Informatie

Inhoudelijke informatie bij docent
E-mail: P.C.Emmer@let.leidenuniv.nl

Praktische informatie bij Secretariaat Geschiedenis
E-mail: geschiedenis@let.leidenuniv.nl

Overzicht

In het responsiecollege worden de belangrijkste historiografische discussies op thematische wijze onder het voetlicht gebracht en aan de hand van het handboek zal de stof op chronologische wijze behandeld worden.

Aanmeldingen Cursussen, Werkgroepen en Tentamens

Alle eerstejaars deeltijd propedeuse-studenten zijn voor het responsiecollege en voor het reguliere tentamen automatisch aangemeld.