“Renaissance” is een begrip dat veel vragen oproept. Wedergeboorte? Waarvan dan precies ? Hoe kan iets worden wedergeboren? Wanneer gebeurde dat? Waar? En gebeurde het een keer of veel vaker? De meesten zullen bij het begrip renaissance denken aan de cultuur van de vijftiende-eeuwse stadsstaten in Midden Italië? Maar wat te denken van de Karolingische Renaissance van de 9e eeuw, de Ottoonse Renaissance rond het jaar 1000, de zogenoemde “Renaissance van de twaalfde eeuw” of nog andere “proto-renaissance’s” …? En kunnen we ook spreken van een “Noordelijke Renaissance” in de Nederlanden van de 15e eeuw? In dit werkcollege zullen we ingaan op de genoemde en soortgelijke vragen en ons zo zowel verdiepen in geschiedenis van de culturele ontwikkelingen van de langere periode van de middeleeuwen, als in de visies van historici (en kunsthistorici) op het begrip renaissance. Van de studenten wordt verwacht dat ze zich zelfstandig zullen verdiepen in een in overleg vast te stellen deelaspect en daar een schriftelijke en mondelinge presentatie over voorbereiden.
Rooster
Semester II, zie rooster.
Onderwijsvorm
Werkcollege. NB verplichte aanwezigheid zie studiereglement Instituut voor Geschiedenis, art 2).
Leerdoelen
Inzicht in continuïteiten en discontinuïteiten van de culturele geschiedenis en de visies daarop.
Kennis van de cultuur van de West-Europese middeleeuwse samenleving.
Het onder begeleiding zelfstandig opzetten en uitvoeren van een eigen onderzoekje op basis van literatuur (heuristiek, opzet, mondelinge en schriftelijke presentatie)
Literatuur
Een aantal teksten zullen gezamenlijk worden gelezen en besproken:
Peter Burke, The Renaissance (Studies in European History), Houndmills (Macmillan) 1987 (of de vertaling: Peter Burke, De Renaissance, Nijmegen (SU N)1989)
Enkele nader op te geven artikelen, waarvan fotokopieën ter beschikking zullen worden gesteld.
Toetsing
Werkstuk (60%), referaat (20%) en bijdrage discussie tijdens college (20%)
Informatie
Bij de docent: h.w.wijsman@hum.leidenuniv.nl.
Aanmeldingen Cursussen, Werkgroepen en Tentamens
Aanmelden via U-TWIST, zie aanmeldingsprocedure.