Studiegids

nl en

Latijn poëzie: Liefdespoëzie

Vak
2008-2009

Het college is bedoeld voor een eerste kennismaking met de Latijnse poëzie. Hiervoor is de liefde natuurlijk een locus classicus. In het college zullen we naar verschillende manieren kijken hoe je over liefde kan praten. Daarbij wordt vooral aandacht besteed aan het genre van de liefdeselegie. Wij beginnen met een voorganger van de beroemde augusteïsche elegici, namelijk met Catullus en zijn gedichten over Lesbia. Daarna zullen we naar de elegische dichters Propertius en Ovidius kijken die laten zien welk verschillende mogelijkheden voor een literaire behandeling het thema biedt. Vooral Ovidius heeft niet alleen klassieke liefdeselegieën geschreven, hij heeft mythologische vrouwen tot spreeksters van liefdesgedichten gemaakt.
Ovidius was niet alleen in de oudheid een populair dichter, ook voor de Middeleeuwen was hij de praeceptor amoris. Als er aan het eind van het college nog een beetje tijd over is, zullen we naar een voorbeeld van middeleeuwse liefdespoëzie (uit de collectie Carmina Burana) kijken en de verhouding met antieke amor-concepten proberen te bepalen.

Rooster

Rooster BA1

Onderwijsvorm

Hoorcolleges, werkcolleges, zelfstudie

Leerdoelen

Kennis:

  • Inleiding in de kenmerkende eigenschappen van de Romeinse liefdeselegie. Inleiding in de Latijnse metriek. Inleiding in de intertextuele benadering van antieke teksten; eerste kennismaking met receptiefenomenen in de oudheid en receptie van antieke teksten in de Middeleeuwen.

Vaardigheden:

  • Vergroting van de leesvaardigheid Latijn en oefening in het zelfstandig lezen met behulp van een commentaar. Aandacht voor interpretatie, zowel van kleine structuren d.m.v. ‘close reading’ als van grotere samenhang.

Contextualisering en inzicht:

  • Reflectie op het verschil tussen Romeinse en moderne opvattingen over originaliteit op de positie van de liefdespoëzie en de literaire kringen in Rome, over het onderscheid tussen tekstuele instanties en de historische auteur.

Literatuur

De Latijnse teksten worden ter kopiëring beschikbaar gesteld.

Toetsing

Schriftelijke tentamen aan het eind van het blok over de collegestof en de lectuur van het aangegeven pensum.
Voor enkele studenten: mondeling referaat.
Minimumeisen voor aanwezigheid, deelname en voorbereiding zullen worden gesteld en aangegeven aan het begin van het blok.

Informatie

dr. C. Pieper ( c.h.pieper@hum.leidenuniv.nl)

Blackboard/webpagina

In beginsel wordt voor deze cursus geen gebruik gemaakt van blackboard.

Overzicht

Na één of meer inleidende hoorcolleges zullen geselecteerde gedeelten van de voorgeschreven tekst worden vertaald, geanalyseerd en besproken.
Week 1 en 2: Catullus
Week 3 en 4: Propertius en Ovidius, Amores
Week 5 en 6: Ovidius, Heroides; Carmina Burana (1 college)

Toelatingseisen

Deze cursus is toegankelijk voor BA1-studenten GLTC.