Studiegids

nl en

Antieke Wijsbegeerte Overzicht I: Van Thales tot en met Plato

Vak
2008-2009

In dit college wordt een overzicht geboden van de antieke wijsbegeerte vanaf haar begin tot en met Plato, mede aan de hand van de lectuur van primaire teksten, waaronder een selectie uit Plato’s Politeia.

Rooster

Rooster BA1

Onderwijsvorm

Responsiecolleges

A la Carte- en Contractonderwijs

Belangstellenden die deze cursus in het kader van A la carte onderwijs willen volgen (zonder tentamen), vinden hier meer informatie over kosten, inschrijving, voorwaarden etc.

Belangstellenden die deze cursus in het kader van Contractonderwijs willen volgen (met tentamen), vinden hier meer informatie over kosten, inschrijving, voorwaarden etc.

Leerdoelen

De kandidaat beschikt over overzichtskennis van de antieke filosofie van Thales tot en met Plato alsmede over kennis van enige elementaire filosofische begrippen.

Literatuur

  • S. Marc Cohen, Patricia Curd, and C.D.C. Reeve, Readings in Ancient Greek Philosophy. From Thales to Aristotle (third edition), Hackett Publishing Company: Indianapolis/Cambridge 2005.

  • F. A. J. de Haas e.a., De Antieke Wijsbegeerte, een handboek, (af te halen bij het studiepunt Letteren).

Toetsing

Schriftelijk tentamen.
Studenten die dit college als onderdeel van de minor Classics volgen sluiten het college af met een paper.

Informatie

dr. R.M. van den Berg ( r.m.van.den.berg@hum.leidenuniv.nl)

Blackboard/webpagina

Bij dit college zal gebruik worden gemaakt van blackboard om materiaal ter voorbereiding van de colleges beschikbaar te stellen.

Overzicht

De studenten bereiden zich op de responsiecolleges voor door middel van lectuur van van te voren opgegeven teksten en het beantwoorden van vragen.

Toelatingseisen

Dit college maakt onderdeel uit van het BA1-programma GLTC, en is ook toegankelijk voor studenten die de minor Classics doen en voor andere geïnteresseerden.