Studiegids

nl en

Letterkunde van Spaans Amerika II. Het beeld van de ander.

Vak
2008-2009

In dit vak wordt kritisch gekeken naar Latijns-Amerikaanse beelden en opvattingen die ontstaan zijn in een zoektocht naar de eigen identiteit. In deze zoektocht stelden intellectuelen verschillende opposities vast. Dit jaar analyseren we de tegenstelling ‘beschaving versus barbarij’ in de Spaans Amerikaanse letterkunde van de XIXe eeuw. Het beeld van de Ander staat natuurlijk nooit vast: het is een veranderende en hybride constructie, direct of indirect be?loed door wisselende allianties in de maatschappij, de cultuur en de politiek.

Rooster

N.b.t.m.

Onderwijsvorm

Hoor- en werkcolleges

Leerdoelen

-Oefening in schrijven van letterkundige analyses in de vorm van korte wekelijkse opdrachten – Kritisch leren lezen en denken – Elementaire leesstrategieën en basisbegrippen uit de literatuurwetenschap toepassen op Latijns-Amerikaanse teksten in het Spaans – Postkoloniale en post-westerse literatuur theorieën (vooral Latijns-Amerikaanse) toepassen op Latijns-Amerikaanse literatuur en orale tradities rond het thema interculturaliteit.

Literatuur

Nader bekend te maken

Toetsing

Opdrachten en tentamen

Informatie

Prof.dr. L. Rodríguez Carranza, tel.nr. 071-5272065, e-mail l.rodriguez@let.leidenuniv.nl Dr. G. Inzaurralde, tel.nr. 071-5272214, e-mail: g.inzaurralde@let.leidenuniv.nl

Blackboard/webpagina

Blackboard geeft informatie over het vak, de literatuur, het collegerooster en het tentamenrooster.

Overzicht

.

Opmerkingen

.

A la Carte- en Contractonderwijs

.