Studiegids

nl en

Klassieke epische literatuur: Shahnama

Vak
2008-2009

In dit college maakt de student kennis met het epische genre in de Perzische literatuur. De nadruk zal hierbij liggen op het Shahnama, het grote Iraanse koningsepos, dat in 1010 werd voltooid door Ferdowsi. Een aantal passages wordt gelezen, vertaald en geanalyseerd. In ieder geval zal een passage uit het verhaal van Siyavosh worden gelezen. Tijdens het college zal aandacht worden besteed aan de (pre-islamitische) achtergrond van het Shahnama en aan de rol van dit epos in de Perzische iconografie en handschriftentraditie. Daarnaast zal worden ingegaan op de betekenis van dit werk in de geschiedenis van het Iraanse cultuurgebied.

Rooster

rooster

Onderwijsvorm

Werkcollege met aanwezigheidsplicht. Afwezigheid: maximaal 2x indien voor het verzuim goede redenen kunnen worden aangevoerd; bij meer dan 2x krijgt de student een extra taak opgelegd waarvan de zwaarte samenhangt met het aantal afwezige colleges. Bij 50% verzuim moet het college tijdens het volgende cursusjaar opnieuw worden gevolgd.

A la Carte- en Contractonderwijs

Mits Klassieke Perzische hofpoëzie (NPLK20) afgerond is.

Belangstellenden die deze cursus in het kader van Contractonderwijs willen volgen (met tentamen), vinden hier meer informatie over kosten, inschrijving, voorwaarden etc.

Dit college is niet beschikbaar voor A la carte onderwijs.

Leerdoelen

Na afronding van deze cursus heeft de student inzicht verkregen in de Perzische epische traditie en met name in de aard en de betekenis van het Shahnama voor de Perzische cultuur.

Literatuur

  • Reader Teksten uit het Shahnama, verkrijgbaar bij Studiepunt Letteren

  • Abolqasem Ferdowsi, Shahnameh – The Persian Book of Kings, trans. Dick Davis, Penguin Classics: 2006

  • F. J. Steingass, A Comprehensive Persian English Dictionary, London: 1892 (vele herdrukken; meest recente Manohar, India: 1992)

  • Shahnama Studies I, ed. Charles Melville, Cambridge 2006 (facultatief)

  • Opgegeven hoofdstukken of passages uit de belangrijkste naslagwerken of andere relevante literatuur.

Toetsing

Een mondelinge presentatie en een werkstuk bestaande uit essays over een aspect van een episode het Shahnama, vergezeld van een vertaling van een passage uit de desbetreffende episode. De passage dient tevens getranscribeerd en gescandeerd te worden.

De opbouw van het eindcijfer is als volgt:
20% participatie, 80% werkstuk/tentamen
De herkansing van een werkcollege bestaat uit het opnieuw afleggen of maken van het onderdeel dat onvoldoende is, d.w.z. een hertentamen of een vervangende opdracht voor een werkstuk of referaat.

Informatie

Bij de docent: Mw. Dr. G.R. van den Berg

Blackboard/webpagina

Blackboard

Overzicht

Aan het begin van de cursus zal een korte inleiding in de Perzische epische literatuur en de geschiedenis van het Shahnama gegeven worden. Vervolgens zal een aantal episodes uit het Shahnama nader belicht worden. Hierbij wordt een deel van een episode gelezen en vertaald.

Opmerkingen

Aanmelden via U-twist.

Toelatingseisen

Klassieke Perzische hofpoëzie (NPLK20)