Studiegids

nl en

Literaire Analyse

Vak
2008-2009

Het college beoogt de student een analyse methode aan te leren voor modern Arabisch/Nieuwperzische of Turkse literatuur. In blok 1 zal in vijf gemeenschappelijke colleges voor studenten Arabisch/Nieuwperzisch en Turks, aan de hand van voorbeelden uit bovengenoemde literaturen de analysemethode voor prozaliteratuur van Erica van Boven en Gillis Dorleijn worden uitgelegd. Vervolgens wordt de groep gesplitst en worden er onder leiding van de docent van de eigen taal teksten met behulp van de checklist van Van Boven en Dorleijn geanalyseerd. Bij Arabisch wordt een bundel korte verhalen geanalyseerd (NB dit college start al in blok 1, begin september). Bij Nieuwperzisch en bij Turks worden delen van een roman geanalyseerd. Hiernaast krijgen de studenten Perzisch en Turks een apart college over poëzie analyse.

Onderwijsvorm

Werkcollege met aanwezigheidsplicht. Afwezigheid: maximaal 2x indien voor het verzuim goede redenen kunnen worden aangevoerd; bij meer dan 2x krijgt de student een extra taak opgelegd waarvan de zwaarte samenhangt met het aantal afwezige colleges. Bij 50% verzuim moet het college tijdens het volgend cursusjaar opnieuw worden gevolgd.

A la Carte- en Contractonderwijs

Mits een Letteren propedeuse in bezit is. Belangstellenden zonder propedeuse dienen voorafgaand een aantal artikelen te bestuderen.

Belangstellenden die deze cursus in het kader van Contractonderwijs willen volgen (met tentamen), vinden hier meer informatie over kosten, inschrijving, voorwaarden etc.

Dit college is niet beschikbaar voor A la carte onderwijs.

Leerdoelen

Na afronding van dit werkcollege is de student in staat zelfstandig op wetenschappelijk verantwoorde wijze een gedicht of prozatekst in de doeltaal analytisch te beschrijven. De cursus sluit aan bij de inleidende literatuur colleges en de respectievelijke colleges waarin literatuur aan bod komt in het tweede en derde jaar. In dit college worden algemene academische vaardigheden aangeleerd en is taalverwerving een bijkomend doel van de cursus.

Literatuur

  • Erica van Boven en Gillis Dorleijn, Literair Mechaniek, Muiderberg, Coutinho, 1999.

  • S. Danesjwar, Het offer, Amsterdam: Meulenhoff, 1995.

  • M.C. Hillmann, A Lonely Woman: Forugh Farrokhzad and her Poetry, Washington: Mage Publishers, 1987.

Toetsing

Twee werkstukken: één voor proza en één voor poëzie . Het referaat tijdens het college telt mee ter afronding.

Informatie

Bij de docent: Dr. A.A. Seyed-Gohrab

Blackboard/webpagina

Blackboard

Opmerkingen

Aanmelden via U-twist.

Toelatingseisen

Een geesteswetenschappen propedeuse.