Studiegids

nl en

Inleiding Russische Letterkunde

Vak
2008-2009

Dit college biedt de studenten een intensieve kennismaking met de Russische literatuur vanaf de eerste werken uit het Kievse Rijk tot en met de tijd van de Sovjetunie en het huidige Rusland. Het accent zal liggen op de 19e en de 20e eeuw met grote namen als Dostoevskij, Tolstoj en Čechov, maar er is ook aandacht voor het socialistisch realisma, de kampliteratuur van Varlaam Sjalamov, het “jeans-proza“van de jaren zestig en het post-modernisme na de val van de Sovjet-Unie. Het college wordt verlevendigd met fragmenten uit klassieke boekverfilmingen zoals OOrlog en vrede, Oblomov en Misdaad en Straf.

Rooster

Dit college is ook onderdeel van de minor Slavische talen en culturen.
Collegerooster

Onderwijsvorm

Hoorcollege

Leerdoelen

  • Het verwerven van inzicht in de belangrijkste stromingen en thema’s van de Russische letterkunde

  • Het verhogen van de schrijfvaardigheid d.m.v. gerichte opdrachten (boekbesprekingen)
    In de bachelorfase wordt het vakgebied verder uitgediept in de cursussen Letterkunde 2 en Letterkunde 3. De masterfase biedt verder een gespecialiseerde cursus op het terrein van de Russische letterkunde.

Literatuur

  • Arthur Langeveld/ Willem G. Weststeijn, Moderne Russische Literatuur. Van Poesjkin tot heden. Pegasus, Amsterdam, 2005.

  • Syllabus met een keuze van Russische verhalen (verkrijgbaar bij het Studiepunt)

Toetsing

Schriftelijk tentamen over de collegestof en de literatuur. Daarnaast dienen de studenten twee boekbesprekingen te schrijven over een roman of een ander literair onderwerp naar keuze (ca. 2000 woorden). Voor de boekbesprekingen geldt een deadline. Het niet halen van deze deadline, leidt tot uitsluiting van deelname aan het tentamen (voor details zie studiehandleiding). Het eindcijfer wordt vastgesteld aan de hand van het tentamen (50%) en de twee boekbesprekingen (elk 25%).

Informatie

Bij de docent: O.F.Boele@let.leidenuniv.nl

Blackboard/webpagina

De cursus zal ondersteund worden door Blackboard.

A la carte- en contractonderwijs

Belangstellenden die deze cursus in het kader van A la carte onderwijs willen volgen (zonder tentamen), vinden hier meer informatie over kosten, inschrijving, voorwaarden etc.

Belangstellenden die deze cursus in het kader van Contractonderwijs willen volgen (met tentamen), vinden hier meer informatie over kosten, inschrijving, voorwaarden etc.