Studiegids

nl en

Inleiding in de Nederlandse geschiedenis 1 - Cultuurwetenschap II

Vak
2008-2009

In dit college wordt een overzicht gegeven van de geschiedenis van Nederland van de prehistorie tot 1780. Er wordt daarbij aandacht geschonken aan de politieke, sociaal-economische, religieuze en culturele aspecten.

Deze cursus kan worden uitgebreid met de cursus Inleiding in de Nederlandse geschiedenis 2 (DSGE2B)

Doelgroep:

Buitenlandse studenten met gevorderde kennis van het Nederlands en belangstelling voor de geschiedenis van Nederland.

Rooster

Collegerooster
Onder cursus ‘geschiedenis tot 1800’

Onderwijsvorm

Hoorcollege

A la Carte- en Contractonderwijs

Belangstellenden die deze cursus in het kader van A la carte onderwijs willen volgen (zonder tentamen), vinden hier meer informatie over kosten, inschrijving, voorwaarden etc.

Belangstellenden die deze cursus in het kader van Contractonderwijs willen volgen (met tentamen), vinden hier meer informatie over kosten, inschrijving, voorwaarden etc.

Leerdoelen

Kennis van de hoofdlijnen en belangrijkste gebeurtenissen en inzicht in de ontwikkelingsgang van de Nederlandse geschiedenis vanaf de prehistorie tot 1780. Omdat dit college in het Nederlands wordt gegeven draagt het automatisch bij tot het verbeteren van de taalvaardigheid.

Literatuur

J.H.C. Blom en E. Lamberts [red.], Geschiedenis van de Nederlanden, vierdeherz. dr., Baarn, 2006, p. 90-177. Verdere literatuur wordt op het college bekend gemaakt.

Toetsing

Er wordt een schriftelijk tentamen afgelegd over de opgegeven literatuur en de op het college behandelde stof. Het tentamen bestaat uit open essayvragen. Het gebruik van woordenboeken (niet electronisch) is toegestaan bij het maken van het tentamen.

Informatie

Bij de docent: o.j.praamstra@hum.leidenuniv.nl

Aanmelden: verplicht via U-twist, ook voor de reguliere studenten Nederlandkunde.

Overzicht

De studenten bereiden zich voor door het bestuderen van literatuur over de stof die tijdens de colleges behandeld wordt. In de eerste vier colleges wordt de periode van de prehistorie tot 1477 behandeld; in de volgende drie colleges de periode van 1477 tot 1579; daarna in vier colleges de periode 1588-1672 en in de laatste twee colleges de periode 1672 – 1780. Een proeftentamen maakt deel uit van de cursus.