Studiegids

nl en

Methoden en technieken van letterkundig, taalkundig en historisch onderzoek, Cultuurwetenschap II

Vak
2008-2009

In dit college wordt geleerd zelfstandig onderzoek te verrichten en schriftelijk vast te leggen op het gebied van de oudere en moderne letterkunde, taalkunde en de vaderlandse geschiedenis. Tien opdrachten vanuit telkens verschillende invalshoeken moeten uiteindelijk leiden tot een werkstuk, waarin op systematische wijze en in goed Nederlands verslag wordt gedaan van het verrichte onderzoek.
In de opdrachten zal het accent liggen op het verzamelen van primaire en secundaire literatuur en het ontsluiten van (internet-)bronnen. De laatste colleges zijn gewijd aan mondelinge presentaties en de schriftelijke verwerking van de onderzoeksresultaten.

Toegangseis: propedeuse Nederlandkunde

Rooster

Rooster

Onderwijsvorm

Werkcollege: aanwezigheid verplicht

Leerdoelen

De deelnemers leren zelfstandig onderzoek te verrichten op het gebied van letterkunde en geschiedenis, en daarvan mondeling en schriftelijk verslag te doen.

Literatuur

Studiemateriaal op Blackboard

Toetsing

Het cijfer wordt bepaald op basis van de kwaliteit van het referaat, werkstuk en de inbreng tijdens de werkcolleges.

Informatie

Bij de docent: O.van.Marion@hum.leidenuniv.nl
Aanmelden: verplicht via U-twist, ook voor reguliere studenten Nederlandkunde

Blackboard/webpagina

Bij dit college wordt gebruik gemaakt van Blackboard voor het studiemateriaal en het inleveren van opdrachten.

Overzicht

De eerste weken leren de deelnemers de Nederlandse regels voor het samenstellen van een academisch werkstuk. In de weken daarna krijgen ze een overzicht van de belangrijkste naslagwerken en (internet)bronnen van het vakgebied. In de universiteitsbibliotheek leren de deelnemers zelfstandig werken met behulp van de relevante onderdelen van de Digitale Bibliotheek. Alle opgedane kennis moet na de studieweek in blok 4 worden toegepast in een mondelinge presentatie van zelfstandig verricht onderzoek en in een schriftelijk werkstuk dat aan alle academische eisen voldoet.