Tijdens dit college worden de grammatica regels van het Nederlands tot in detail behandeld, inclusief de belangrijkste uitzonderingen op die regels. Het gaat bij dit college zowel om kennis van de regels als de praktische toepassing ervan.
Bij het onderdeel schrijven wordt geoefend met het schrijven van een betoog, waarbij aandacht wordt besteed aan de verschillende aspecten van het schrijven van een tekst. Daarnaast wordt d.m.v. korte schrijfopdrachten aandacht besteed aan het uitbreiden van de productieve woordenschat.
Aansluiting: Aansluiting op Taalvaardigheid II: Grammatica DSGR2A
Toegangseis: voldoende voor Grammatica DSGR2A en voldoende voor Woordenschat en Schrijven DSWS2A, Taalververwerving II
Doelgroep: Buitenlandse studenten met gevorderde kennis van het Nederlands
Opmerkingen: De colleges schrijven en grammatica zijn niet apart te volgen.
Rooster
Rooster
donderdag 9-12
Onderwijsvorm
Werkcollege: aanwezighedi verplicht
Leerdoelen
Tijdens dit college verwerven studenten diepgaande kennis van de grammatica van het Nederlands. Na afronding van het college kennen studenten de grammaticale regels van Het Nederlands en de belangrijkste uitzonderingen op die regels. Deze kennis wordt getoetst aan de hand van praktijkgerichte grammatica-opdrachten. Bovendien leren studenten deze regels toepassen in hun mondelinge en schriftelijke taalproductie.
Bij het onderdeel schrijven leren studenten een betoog te schrijven, waarbij aandacht wordt besteed aan opbouw en structuur van een tekst, woordkeus, stijl, spelling en grammaticaal correct formuleren. Studenten corrigeren hun eigen werk, waardoor inzicht ontstaat in de ontwikkeling van het eigen schrijfproces. Daarnaast moeten studenten wekelijks zinnen maken met bepaalde woorden om hun productieve woordenschat uit te breiden.
Literatuur
A.F. Florijn, J.A. Lalleman en J.H. Maureau, De Regels van het Nederlands: Grammatica en Werkboek voor Anderstaligen (Groningen, 2004)
Toetsing
Twee tentamens: – In het tentamen Grammatica wordt zowel kennis als toepassing van de regels getoetst. Het tentamen bevat zowel open als gesloten vragen. – Voor het tentamen Schrijven moeten studenten onvoorbereid een betoog van ca. 500 woorden schrijven waarin maximaal 8 % fouten is toegestaan (bij het laatste onderdeel is het gebruik van woordenboeken toegestaan).
Het eindcijfer bestaat voor 30% uit het cijfer voor het grammatica tentamen en voor 70% uit het cijfer voor schrijven.
Informatie
Bij de docent: E.B.D.Diallo@hum.leidenuniv.nl
Aanmelden: verplicht via U-twist (ook de reguliere studenten Nederlandkunde/Dutch Studies)
Blackboard/webpagina
Schrijfopdrachten en grammatica-oefeningen worden via Blackboard ter beschikking gesteld.
Overzicht
Tijdens de colleges word het laatste deel van De regels van het Nederlands behandeld (vanaf hoofdstuk 35). De volgende onderwerpen komen aan bod: zinsverbindende elementen, onderschikking, nevenschikking, samentrekking, vorm en functie van hoofd en bijzinnen, woordvolgorde, om-zinnen, negatie en passieve constructies. Studenten bestuderen iedere week een aantal hoofdstukken uit het boek en maken grammatica-oefeningen.
Voor het onderdeel schrijven, moet iedere week een betoog over een actueel onderwerp worden ingeleverd. Daarnaast maken studenten wekelijks zinnen met belangrijke woorden (uitbreiding vocabulaire).