Studiegids

nl en

Antieke Wijsbegeerte Overzicht II

Vak
2008-2009

Dit college biedt een overzicht van de antieke wijsbegeerte na Plato: Aristoteles, de Hellenistische scholen (Stoa, Epicurisme en Scepticisme), en tot slot het Neoplatonisme, met speciale aandacht voor Plotinus.

Rooster

Rooster BA2

Onderwijsvorm

Hoorcolleges, werkcolleges

A la Carte- en Contractonderwijs

Belangstellenden die deze cursus in het kader van A la carte onderwijs willen volgen (zonder tentamen), vinden hier meer informatie over kosten, inschrijving, voorwaarden etc.

Belangstellenden die deze cursus in het kader van Contractonderwijs willen volgen (met tentamen), vinden hier meer informatie over kosten, inschrijving, voorwaarden etc.

Leerdoelen

De kandidaat beschikt over overzichtskennis van de antieke filosofie van Aristoteles tot en met het Neoplatonisme alsmede over kennis van een elementair filosofisch begrippenapparaat. De kandidaat beschikt over elementaire kennis en inzicht in de methode en heuristiek van de antieke wijsbegeerte.

Literatuur

  • S. Marc Cohen, Patricia Curd, and C.D.C. Reeve, Readings in Ancient Greek Philosophy. From Thales to Aristotle (third edition), Hackett Publishing Company: Indianapolis/Cambridge 2005.

  • B. Inwood en L.P. Gerson, Hellenistic Philosophy (second edition), Hackett Publishing Company: Indianapolis 1997

  • F.A.J. de Haas e.a.,Handboek Antieke Wijsbegeerte, Een handboek (af te halen bij het studiepunt Letteren).

Toetsing

Schriftelijk tentamen.

Informatie

dr. R.M. van den Berg ( r.m.van.den.berg@hum.leidenuniv.nl)

Blackboard/webpagina

Bij dit college zal gebruikt gemaakt worden van blackboard om materiaal ter voorbereiding van de colleges beschikbaar te stellen.

Overzicht

De studenten bereiden zich op de responsiecolleges voor door middel van lectuur van van te voren opgegeven teksten en het beantwoorden van vragen.

Toelatingseisen

Deze cursus is toegankelijk voor BA2-studenten GLTC. Ook overige geïnteresseerden die met succes Antieke Wijsbegeerte Overzicht I gevolgd hebben kunnen aan deze cursus deelnemen.