Studiegids

nl en

Werkcollege Latijn: The world is not enough. Thomas Morus, Utopia

Vak
2008-2009

Utopia van Thomas Morus was zo’n groot literair succes dat het boek zijn naam gaf aan het genre van utopische literatuur. Het in 1516 voor de eerste keer gedrukte werk behandelt de fictieve ontdekking van een ideale staat. De manier van leven in de utopische maatschappij wordt zo beschreven dat je altijd het Europa van Morus’ eigen kan herkennen. We zullen in het werkcollege de tekst analyseren onder andere door te kijken naar de filosofische bronnen (Plato, Cicero) en hun belang voor Utopia, satirische elementen en de verhouding van filosofie en verhaal. Aan het eind van het college kunnen we (time permitting) nog kort de receptie van het werk in de Europese literatuur (in latere utopische teksten, bijv. Tommaso Campanella, La citt?el sole) behandelen.

Rooster

Rooster BA3

Onderwijsvorm

Werkcolleges

Leerdoelen

Kennis:

  • Politieke utopie als belangrijk onderwerp in de vroegmoderne tijd en het fundament ervan in de antieke cultuur; verdere kennismaking met het principe van imitatio en aemulatio tussen oudheid en Renaissance; de Noordeuropese Renaissance.

Vaardigheden:

  • Mondelinge presentatievaardigheden; analyse van fictief proza voor de achtergrond van een (politiek-) filosofische traditie.

Contextualisering en inzicht:

  • z.boven: Europese Renaissance en haar verhouding tot de antieke cultuur; politieke utopieën in het kader van politieke ontwikkelingen uit die tijd.

Literatuur

  • Th. More: Utopia. Latin text and English translation. Ed. George M. Logan, und Clarence H. Miller. Cambridge 2006.
    Omdat de tekst vrij duur is, zal eer een mastercopy beschikbaar woorden gemaakt.

Toetsing

Mondeling referaat en uitgebreide handout. Toets van de kennis van de Latijnse tekst ergens in het midden van het college.
Minimumeisen voor aanwezigheid, deelname en voorbereiding zullen worden aangegeven aan het begin van het blok.

Informatie

dr. C.H. Pieper ( c.pieper@let.leidenuniv.nl)

Blackboard/webpagina

Voor deze cursus wordt gebruik gemaakt van blackboard.

Overzicht

Na één of meer inleidende hoorcolleges zullen de deelnemers hun referaten houden die vervolgens door de hele groep besproken worden. Aan het eind wordt – als de tijd het toelaat – een of twee latere utopieën of dystopieën kort geïntroduceerd.

Toelatingseisen

Dit college is toegankelijk voor BA3 studenten GLTC. Aanmelding via U-twist.