Studiegids

nl en

Werkcollege Antieke Wijsbegeerte: Aristoteles Ethica Nicomachea: een veelzijdige klassieker

Vak
2008-2009

De Ethica Nicomachea kan met recht een klassieker genoemd worden. Het is één van de meest gelezen en besproken werken uit de geschiedenis van de filosofie. Aristoteles snijdt hierin dan ook een flink aantal universele en nog immer actule onderwerpen aan. Zo denkt hij ondermeer na over de vraag wat geluk is, schetst hij een deugdenethiek die tegenwoordig weer zeer in de belangstelling staat, denkt na over verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid, terwijl hij ook een uitvoerig essay aan de vriendschap wijdt. In dit college, dat zowel toegankelijk is voor BA studenten GLTC als Filosofie, zal uitvoerig op deze thema’s worden ingegaan.

Rooster

Rooster BA3

Onderwijsvorm

Werkcolleges

Leerdoelen

De student oefent zich in het analyseren van een antiek filosofische tekst en de bijbehorende secundaire literatuur, alsook het mondeling en schriftelijk presenteren hiervan. De student oefent zich in het geven van kritiek (als criticus bij een beurt) en het ontvangen ervan (als beurthouder). Het college sluit aan op de cursussen overzicht van de antieke wijsbegeerte uit BA 1 en 2.

Literatuur

  • Aristoteles, Ethica Nicomachea, vertaald, ingeleid en van aantekeningen voorzien door Cristine Pannier en Jean Verhaeghe, Historische Uitgeverij (Groningen) 19991 of later. [iedereen]

  • I. Bywater, Aristotelis ethica Nicomachea, OCT, Oxford 1894 of later [classici]

Toetsing

Referaat, paper en participatie. Voor dit college geldt een aanwezigheids- en participatieplicht.

Informatie

dr. R.M. van den Berg ( r.m.van.den.berg@let.leidenuniv.nl)

Blackboard/webpagina

Blackboard zal gebruikt worden om materiaal en informatie beschikbaar te stellen.

Overzicht

Per keer zal een student een passage uit de Ethica Nicomachea presenteren en interpreteren met behulp van de secundaire literatuur in een referaat van middenlange duur. Hierop volgt de reactie van een criticus die de aanzet zal geven tot een plenaire discussie van de tekst. De beurthouder werkt vervolgens zijn referaat schriftelijk uit in een paper. Aan hen die dit college voor 10 ECTS willen volgen zal een aanvullende opdracht worden verstrekt.

Toelatingseisen

Dit college is toegankelijk voor BA3-studenten GLTC en Wijsbegeerte. Aanmelding via U-twist.