Studiegids

nl en

Primaire bronnen van cultuurkennis

Vak
2008-2009

Deze cursus biedt een uitgebreid overzicht van de (cultuur)geschiedenis van het Osmaanse Rijk en de Republiek Turkije. Tijdens de colleges gaat speciale aandacht uit naar de verschillende soorten primaire bronnen voor de Turkse (cultuur)geschiedenis zoals (historische, literaire) teksten (waaronder handschriften), beeldmateriaal, architectuur en objecten (kunst en materiële cultuur), moderne media (van televisie tot YouTube), etc. Het doel is te laten zien hoe verschillende soorten primaire bronnen gebruikt kunnen worden voor de bestudering van de Turkse (cultuur)geschiedenis en hoe dit kan leiden tot nieuwe inzichten op dit gebied. Door deze intensieve kennismaking met zowel secundaire literatuur als primaire bronnen wordt de student zich bewust van het belang van primaire bronnen in relatie tot secundaire literatuur. De studenten bestuderen zelfstandig de opgegeven achtergrondliteratuur aan de hand van studievragen.

Rooster

rooster

Onderwijsvorm

Werkcollege met aanwezigheidsplicht. Studenten mogen maximaal 2 colleges missen onder opgaaf van reden (ter beoordeling van de docent).

A la Carte- en Contractonderwijs

Belangstellenden die deze cursus in het kader van Contractonderwijs willen volgen (met tentamen), vinden hier meer informatie over kosten, inschrijving, voorwaarden etc.

Deze cursus is niet beschikbaar voor A la carte onderwijs.

Leerdoelen

Uitgebreide kennis van de Turkse (cultuur)geschiedenis van het Osmaanse Rijk en de Republiek Turkije.
Inzicht in (het gebruik van) primaire en secundaire bronnen voor de Turkse (cultuur)geschiedenis.
Ervaring op het gebied van zelfstandige bestudering van achtergrondliteratuur aan de hand van studievragen ter voorbereiding op een schriftelijk tentamen met essayvragen.

Toetsing

Zelfstandig te maken studievragen (50%)
Schriftelijk tentamen met essayvragen (50%)

Informatie

Dr. H.P.A. Theunissen

Blackboard/webpagina

Blackboard

Opmerkingen

Aanmelden via U-twist.

Toelatingseisen

Geen.