Studiegids

nl en

Moderne Koreaanse geschiedenis

Vak
2008-2009

Overzicht van de geschiedenis van Korea na 1876. Behandeld worden de politieke, economische en maatschappelijke hervormingen in Korea vanaf het einde van de 19e eeuw tot het heden. Aandacht gaat daarbij vooral uit naar de kolonisering, en de ontwikkeling van het Koreaans nationalisme; de tweedeling van Korea na de bevrijding en de ontwikkeling van twee ideologisch tegengestelde regimes na de Koreaanse Oorlog.

Rooster

2e semester, 2 uur per week
zie ook: rooster

Onderwijsvorm

Hoor- en werkcollege

Dit college kan deel uitmaken van het minorpakket “Koreaanse taal en cultuur” en/of “Geschiedenis van Oost-Azië”

A la Carte- en Contractonderwijs

Belangstellenden die deze cursus in het kader van Contractonderwijs willen volgen (met tentamen), vinden hier meer informatie over kosten, inschrijving, voorwaarden etc.

Dit college is niet beschikbaar voor A la carte onderwijs.

Leerdoelen

Verwerven van inzicht in de moderne Koreaanse geschiedenis; kennismaking met belangrijke thema’s in het internationale wetenschappelijke debat; bevorderen van de schrijfvaardigheid.

Literatuur

Naast Carter Eckert et al., Korea Old and New: A History (_Seoul: Ilchokak Publishers, 1990) en Ashian BUZO, _The Making of Modern Korea (London: Routledge, 2007 [2nd ed.]) als standaardwerken, een aantal wetenschappelijke artikels die tijdens de colleges opgegeven worden.

Toetsing

schriftelijk werkstuk van 3000 woorden waarbij kritische vraagstelling, historisch inzicht, en een begrip van de relevante historische discussies van belang zijn.

Informatie

Docent K.de.ceuster@hum.leidenuniv.nl 071-527 2603

Ook als keuzevak te volgen.

Aanmeld- en inschrijfprocedure colleges en tentamens: www.hum.leidenuniv.nl/koreaans/studenten/aanmeldingsprocedure.jsp