Studiegids

nl en

Seminar Russisch recht, een inleiding

Vak
2008-2009

De opbouw begint met een basisinleiding tot enige juridische begrippen en de verschillende rechtsgebieden. Het is de bedoeling om de student een juridische ondergrond te geven; daardoor moet hij/zij een overzicht kunnen krijgen van het ‘nieuwe’ rechtssysteem in de Russische Federatie. De grondwet staat centraal als de spiegel waarin politiek en economie reflecteren. In het sovjettijdperk had de communistische partij de leidende rol en leidde zij de economie strak door middel van vijfjarenplannen. Een – min of meer – pluralistisch politiek systeem en een marktgerichte economie zijn kenmerkend voor post-sovjet Rusland

Rooster

Zie website www.ruslandkunde.leidenuniv.nl

Onderwijsvorm

Werkcollege

Leerdoelen

Het doel van de inleiding is studenten enige kennis bij te brengen over recht in het algemeen en het rechtssysteem in het moderne Rusland in het bijzonder.

Literatuur

  1. P.B. Cliteur, Nederlands recht,tweede druk, Kluwer, 2005.
    1. William Burnham , Peter B. Maggs, Gennady M. Danilenko , Law and Legal System of the Russian Federation, third edition, Juris Publishers, Huntington, NY, USA, 2004.

Toetsing

tentamen, werkstuk en presentatie
Iedere deelnemer dient één werkstuk te schrijven (10pp) + een presentatie te houden over een positiefrechtelijk onderwerp m.b.t. het Russisch recht.

Informatie

Bij de docent

Overzicht

Week 1-2 – inleiding tot het recht
Week 3-4 – staatsrecht
Week 5-6: burgerlijk recht
Week 7: strafrecht
Week 8: enkele bijzondere onderwerpen zoals investeringsbescherming, internationaal privaatrecht, internationale handelsarbitrage, e.d.
Week 9-12: een staatsrechtelijk, dan wel civielrechtelijk leerstuk, zoals rechtsbescherming, federalisme, de rol van het Constitutionele Hof, eigendom, contractvrijheid, aansprakelijkheid etc.