Studiegids

nl en

ABC Boekwetenschap

Vak
2008-2009

In dit inleidende college boekwetenschap maken de studenten kennis met de verschillende facetten van boekwetenschap. Er wordt een globaal beeld gegeven van de geschiedenis van het Nederlandse boek vanaf het verschijnen van de eerste gedrukte boeken in het laatste kwart van de vijftiende eeuw tot en met moderne bibliofiele drukken. Behandeld worden aspecten van de productie van boeken, vormgeving, belangrijke drukkers, uitgever en boekverkopers, ontwikkelingen in de handel, technische vernieuwingen, ontwikkeling van bibliotheken, samenstelling leespubliek, etc.

Rooster

tweede semester, blok 1 en 2, woe. 10-11 uur

Onderwijsvorm

hoorcollege met zelfstandige literatuurstudie

A la Carte- en Contractonderwijs

Belangstellenden die deze cursus in het kader van Contractonderwijs willen volgen (met tentamen), vinden hier meer informatie over kosten, inschrijving, voorwaarden etc.

Dit college is niet beschikbaar voor A la carte onderwijs.

Leerdoelen

Aan het eind van het college is de student globaal op de hoogte van de geschiedenis van het Nederlandse boek vanaf het verschijnen van de eerste gedrukte boeken in het laatste kwart van de vijftiende eeuw tot en met de moderne tijd. Tevens kan hij vragen beantwoorden over de productie, distributie en consumptie ervan, is op de hoogte van de beginselen van de analytische bibliografie en heeft hij weet van theoretische modellen die in de boekwetenschap worden gehanteerd.

Literatuur

  • B.P.M. Dongelmans: Syllabus ABC Boekwetenschap. Leiden, 2009 (verkrijgbaar bij het Studiepunt)

Toetsing

Via een opdracht (20%) en een schriftelijk tentamen met open vragen (80%)

Informatie

drs. S. van Zanen, 071-5272122 of s.m.w.van.zanen@hum.leidenuniv.nl

Blackboard/webpagina

n.v.t.