Studiegids

nl en

Taal en schrift in China

Vak
2008-2009

Dit college biedt een brede inleiding in de Chinese taalkun­de. We besteden aandacht aan de vele verschillende talen die in China gesproken worden en hun sociolingu?ische status, we staan stil bij de geschiedenis van het Chinees en we gaan in op allerlei aspecten van het Chinese schrift. Het Manda­rijn zelf komt ook uitgebreid ter sprake. Daarnaast is dit college bedoeld om de studenten vertrouwd te maken met een beperkt aantal zeer fundamentele begrippen uit de taal­kunde. Tenslotte staat het aanleren van een aantal praktische vaardigheden op het programma, zoals het gebruik van verschillende tran­scriptiemethoden en van Chinese woordenboe­ken.

Rooster

Tweede semester blok 3, twee uur per week. Zie collegerooster voor tijdstip en locatie.

Onderwijsvorm

Hoorcollege met opdrachten.

Leerdoelen

*Inzicht in de taalsituatie in China, in heden en verleden; *Kennis van eigenschappen van het Mandarijn; *Inzicht in de ontwikkeling van het Chinese schrift; *Kennis over en toepas­sing van enkele basisbegrippen uit de taalwetenschap; *Enkele praktische vaardigheden.

Literatuur

*Syllabus. Via blackboard beschikbaar. *J. Wiedenhof, Grammatica van het Mandarijn. Amsterdam: Bulaaq (2004).

Toetsing

*Opdrachten 30% *Tentamen (in toetsweek C) 70%

Informatie

Docent: dhr. dr. R.P.E. Sybesma. E-mail: r.p.e.sybesma@hum.leidenuniv.nl.

Blackboard/webpagina

Ja, voor gedetailleerd weekoverzicht en de syllabus.

Aanmelding
Ga voor aanmelden naar Blackboard (http://www.blackboard.leidenuniv.nl/). Klik vervolgens op: courses > Faculteit der Letteren > China, Talen en Culturen van > 2008-2009 > Registreer/Enroll.

Overzicht

Globale volgorde waarin de verschillende onderwerpen aan de orde komen:

*De taalfamilies in en rond China en waar het Chinees bij hoort (historische taalkunde); *Minderheidstalen en dialecten (sociolinguïstiek); *De standaard: waarom het Mandarijn; eigenschappen van het Mandarijn: *Fonologie, morfologie, syntaxis (fonemen en morfemen); *Het schrift: aard en ontwikkeling.