Studiegids

nl en

PG Beeldende Kunst, Architectuur, Nieuwe tijd: The Picturesque van 1750 tot heden in landschap en stedenbouw

Vak
2008-2009

Rond 1750 deed de ‘Engelse landschapsstijl’ opgang, die getuigde van een nieuwe en complexe houding van de mens ten opzichte van de natuur. Binnen de stijl speelde het samengaan van architectuur en landschap van een belangrijke rol. In Nederland werd de landschapsstijl in de 19de eeuw behalve bij buitenplaatsen benut om groenpartijen met wandelpaden aan te leggen op de plaats van de oude stadswallen, als ook voor de nieuwe stadsparken en begraafplaatsen. Opmerkelijk is dat tot op de dag van vandaag noties uit de Engelse landschapsstijl in de inrichting van stad en land te herkennen zijn.

Rooster

Rooster 2008-2009

Onderwijsvorm

Projectgroep binnen de specialisatie architectuurgeschiedenis en beeldende kunst van de Middeleeuwen/Nieuwe Tijd; afwisselend hoorcolleges (door docent en gastsprekers), bespreking van (bron-)teksten, excursie in overleg, eigen onderzoek.
Er geldt voor de werkcolleges een aanwezigheidsplicht (zie Onderwijs- en Examen reglement [OER]).

A la Carte- en Contractonderwijs

Niet van toepassing

Leerdoelen

In vervolg op het werkgroeponderwijs in het tweede jaar worden de vaardigheden voor kunsthistorisch onderzoek verder uitgebouwd en vindt tegelijkertijd een verdieping plaats binnen de specialisatie. Er wordt gewerkt met theoretische traktaten op het gebied van stedenbouw en tuin- en landschapsarchitectuur, als ook andere relevante (bron-)teksten. De student leert de vertaalslag te maken tussen theorie, ontwerpproces en gerealiseerd project.

Literatuur

Literatuur wordt tijdens het eerste college bekend gemaakt.

Toetsing

Opdracht, referaat en werkstuk. Het werkstuk bepaalt grotendeels het eindcijfer.
(Paper 6500 woorden, 12-14 blz., literatuur 560 blz.)

Informatie

Dr. J.G. Roding j.roding@let.leidenuniv.nl

Overzicht

Voltijd: derde studiejaar
Deeltijd: vierde studiejaar
Wekelijkse bijeenkomsten