Deze collegereeks biedt een inleidend overzicht van de geschiedenis van de Westerse en Oosterse filosofie vanaf de Oudheid tot heden.
Doelstelling
Het college beoogt een globaal overzicht te verschaffen van de Westerse filosofiegeschiedenis. Tevens wil het grote wijsgerige thema’s (Zijn, denken, waarheid, taal, God enz.) dichterbij de student brengen. Tenslotte wil het een bijdrage leveren aan een bezinning op de wijsgerige grondslagen van alle vakdisciplines binnen de studie.
De in het college opgebouwde kennis is onmisbaar voor vakken die later in de opleiding aan de orde komen, met name Metafysica, Hermeneutiek, Godsdienstfilosofie, Ethiek en historische vakken, bijv. de Geschiedenis van het christendom.
Onderwijsvorm
Hoorcollege met mogelijkheid tot inbreng van studenten. De studenten dienen de stof te bestuderen aan de hand van vooraf uitgereikte oefenvragen. De oefenvragen zijn bedoeld als hulp bij het doorwerken van Störig. Er wordt gebruik gemaakt van Blackboard.
Toetsing
Twee schriftelijk tentamens. Tentamenstof voor het eerste tentamen is H.J. Störig, pp. 21-28; 125-347. Tentamenstof voor het tweede tentamen is H.J. Störig, pp. 347- 506; 533-584; 631-668. Voor het tweede tentamen dient er ook een klein paper te worden geschreven.
Voor herkansingen dient men zich in alle gevallen op te geven! NB: het tentamen beslaat ook de leesgedeelten die niet op het college aan de orde zijn geweest!
Literatuur
H.J. Störig, Geschiedenis van de filosofie, Uitgeverij Het Spectrum B.V., 2000. ISBN 9027470731. Het is belangrijk dat de 25e, herziene druk wordt aangeschaft, aangezien deze belangrijke wijzigingen en uitbreidingen heeft ondergaan t.o.v eerdere drukken.
Toelating
Geen eisen.