Studiegids

nl en

Godsdienst wijsbegeerte

Vak
2008-2009

Dit college behandelt op wijsgerige wijze enkele vraagstukken betreffende de aard en status van geloof, met name geloof in God. Wat is de verhouding van geloof en rede en wat de rol van ervaring? Welke wijsgerige argumenten zijn er voor en tegen geloof in God ingebracht en wat is hier de reikwijdte van argumentatie ?haupt? Hoe functioneert religieuze taal? Hoe in dit verband te denken over rampen en ander kwaad, over leven na de dood, en over de veelheid aan religies?

Doelstelling

Studenten zijn bekend met enkele belangrijke conceptuele problemen en analytische benaderingen op het terrein van de wijsgerige theologie en godsdienstwijsbegeerte, waaronder de rol van rationaliteit ten aanzien van geloven, argumenten voor en tegen geloof in het bestaan van God, de inhoud van het godsbegrip enz.. Ze kunnen in de gebruikte literatuur of op college behandelde posities in eigen woorden weergeven en beargumenteerd een eigen opvatting ter zake formuleren.

Onderwijsvorm

Hoorcollege.

Toetsing

Schriftelijk tentamen over het behandelde boek, de aanvullende teksten en de collegestof, en een kleine schriftelijke opdracht.

Literatuur

  • Linda Trinkaus Zagzebski, Philosophy of Religion: An Historical Introduction, Oxford, Blackwell Publishing, 2007. ISBN 978 1 4051 1872 9 (pbk)

  • Bijlagen en aanvullende teksten, via blackboard of beschikbaar t.t.v. de colleges.

Toelating

Het college ‘filosofie en theologie van de islam’ moet bij voorkeur zijn gevolgd.