Studiegids

nl en

Wijsgerige antropologie I

Vak
2008-2009

Filosofen hadden de pretentie een antwoord te geven op wat is?-vragen. Dat deden zij niet in de vorm van uitspraken of beweringen. Die vormen het domein van de wetenschap. Maar uitspraken of beweringen zijn opgetrokken uit woorden of namen die ergens naar verwijzen. Is het niet mogelijk om je om te draaien en te vragen naar de woorden die je gebruikt?
In deze cursus zal telkens verwezen worden naar de traditie van de filosofie, niet om in ‘discussie’ of zelfs ‘debat’ te gaan met ‘opinies’ uit het verleden, maar alleen als aanwijzing naar de stil heersende kleine woorden die epochen tekenen.

In het tutorial zal het lezen van Duitstalige filosofische teksten worden geoefend. Ditmaal wordt gelezen uit Wittgensteins Philosophische Untersuchungen.

Onderwijsvorm

Hoor-/werkcollege

Toetsing

Schriftelijk tentamen via Blackboard

Literatuur

*Th.C.W.Oudemans, Echte filosofie. Amsterdam: Bert Bakker, 2007, hfdst. 1-5,
ISBN 978903513224. *L. Wittgenstein, Philosophische Untersuchungen, par 86-116.

Toegangseisen

Geen

Rooster

zie Rooster BA1-programma 2008-2009

Aanmelden

Inschrijving via U-twist, zie aanmeldingsprocedure.

Informatie

dr. Th.C.W. Oudemans ( woudemans@gmail.com)

Opmerkingen

Deze begeleidingsintensieve cursus is uitsluitend toegankelijk voor voltijd eerstejaarsstudenten Wijsbegeerte. Studenten zijn verplicht het bijbehorende tutorial te volgen. Keuzevakstudenten, deeltijdstudenten, dubbelstudenten en studenten van het schakelprogramma kunnen alleen deelnemen aan de avondcursus Wijsgerige antropologie I.