Studiegids

nl en

Augustinus, De stad van God

Vak
2008-2009

De stad van God (De civitate dei) is ? van de meesterwerken van Augustinus. Het is een invloedrijk boek: keizer Karel de Grote zag zijn rijk als belichaming van de stad van God op aarde, en denkers als Campanella, Thomas More en Karl Marx lieten zich erdoor inspireren.
Augustinus stelt dat mensen die gelukkig willen zijn, God liefhebben, en zo met elkaar verbonden zijn. Op deze wijze is liefde de basis van de goede samenleving. De mens kan echter twee soorten liefde hebben: voor God, of voor zichzelf en de wereld. Deze liefdes produceren de stad van God respectievelijk de stad van de wereld.
De aanleiding voor het schrijven van De stad van God was de verwoesting van Rome door de Goten in 410. De heidense Romeinen gaven de christenen de schuld. In 413 schreef Augustinus zijn antwoord. De christelijke leer brengt juist goede burgers voort. Hij beschrijft de aard van de samenleving en beschrijft hun geschiedenis. Welke keuze maakt de mens?

Onderwijsvorm

Werkcollege

Toetsing

Take-home tentamen via Blackboard (binnen één etmaal te vervaardigen).

Literatuur

Augustine, The city of God against the Pagans, tr. H. Bettenson, Penguin 1972.
(Via Amazon $ 10,—)

Toegangseisen

Antieke wijsbegeerte (BA1)

Rooster

zie Rooster BA3-programma 2008-2009

Aanmelden

Inschrijving via U-twist, zie aanmeldingsprocedure.

Informatie

Prof. dr. E.P. Bos ( e.p.bos@phil.leidenuniv.nl)

Opmerkingen

Studiepad: Geschiedenis van de wijsbegeerte

Studenten die dit vak volgen als keuzevak, dienen zich te realiseren dat inleidende kennnis op het terrein van de antieke wijsbegeerte bekend wordt verondersteld.