Studiegids

nl en

Rechtvaardige en onrechtvaardige oorlogen. De traditie van de 'justum bellum'

Vak
2008-2009

Het vraagstuk van oorlog en vrede is sinds oudsher een van de in moreel en politiek opzicht meest heikele kwesties binnen het menselijk samenleven. Sommigen menen dat de morele prijs die voor het voeren van de oorlog betaald moet worden, zo hoog is dat men er maar beter nooit aan kan beginnen. Anderen echter menen dat ‘oorlog’ inherent is aan menselijk leven, dat dit feit gewoonweg aanvaard moet worden en dat de oorlog een realiteit is die zich aan de gewone maatstaven van recht en moraal onttrekt. Voor de eerste categorie lieden, de pacifisten, is zoiets als een ‘rechtvaardige oorlog’ een contradictio in terminis. Voor de anderen, de realisten, is de oorlog een realiteit die zich onttrekt aan het predikaat rechtvaardig/onrechtvaardig. Tussen deze twee extreme varianten bevindt zich de stroming van de zogenaamde ‘rechtvaardige oorlog.’ Deze cursus gaat uitvoerig in op de thematiek van oorlog en vrede en doet dat primair aan de hand van de laatste traditie. Door middel van het handboek van Michael Walzer, Just and Unjust Wars en een reeks van klassieke teksten vari?nd van Thomas van Aquino tot Kant, van Thycidides tot Bush, zullen we uitvoerig aandacht besteden aan de mogelijkheden en onmogelijkheden van een morele beoordeling van het fenomeen van de oorlog dat zich aan gene zijde bevindt van de extreme posities van pacifisme en realisme.

Onderwijsvorm

Hoor-/werkcollege

Toetsing

Mondeling tentamen en paper. BA3-studenten schrijven een paper op basis van de bestudeerde literatuur, waarin een beargumenteerd oordeel wordt gegeven over een deel van de literatuur (na overleg met docent). Vanzelfsprekend is het paper in uitstekend Nederlands of Engels geschreven.

Literatuur

M. Walzer, Just and Unjust Wars (laatste uitgave).

Toegangseisen

Geen

Rooster

zie Rooster BA3-programma 2008-2009

Aanmelden

Inschrijving via U-twist, zie aanmeldingsprocedure.

Informatie

Prof.dr. Th.J.M. Mertens ( t.mertens@jur.ru.nl)

Opmerkingen

Studiepad: Ethiek en Politieke filosofie
Deze cursus is toegankelijk voor keuzevakkers na voorafgaande toestemming van de docent; met name voor studenten rechtsgeleerdheid, politieke wetenschappen en conflictstudies.