Studiegids

nl en

Inleiding: Architectuur

Vak
2008-2009

In dit inleidende college wordt een overzicht gegeven van de belangrijkste stijlen, periodes, architecten en gebouwtypes in de Westerse architectuur, voortbouwend op de Basiscursus Westerse Kunstgeschiedenis en de Klassieken. In een reeks van twaalf hoorcolleges wordt het werk van een aantal belangrijke architecten, stijlen en gebouwtypes nader behandeld: van het Romaans tot het Postmodernisme, van Michelangelo tot Koolhaas, van de tempel tot de wolkenkrabber. Naast de rol van de ontwerper wordt ook gekeken naar de andere belangrijke actoren die een rol spelen in het proces van ontwerp tot uitvoering, aanpassingen en sloop: de opdrachtgever, de gebruikers en het publiek. Daarom analyseren we niet alleen ontwerptekeningen, plattegronden en opstanden, maar ook het openbare debat over een aantal controversi? gebouwen, en theoretische stellingnames. Daarbij staan steeds twee vragen centraal: wat maakt een gebouw tot architectuur, en wat zijn de factoren die de ontwikkeling van een stijl, oeuvre of gebouwtype bepalen?

Rooster

Collegerooster

Onderwijsvorm

Hoorcollege

A la Carte- en Contractonderwijs

Belangstellenden die deze cursus in het kader van A la carte onderwijs willen volgen (zonder tentamen), vinden hier meer informatie over kosten, inschrijving, voorwaarden etc.

Leerdoelen

Verwerven van basiskennis over de geschiedenis en theorie van Architectuur.Inzicht in theoretische aspecten van de geschiedenis van het vakgebied.

Literatuur

Nader aan te kondigen

Toetsing

Schriftelijk tentamen

Informatie

De colleges kunnen ook worden gevolgd door keuzevakstudenten