Studiegids

nl en

Norm en taal

Vak
2008-2009

In de maatschappij bestaat veel aandacht voor taalkwesties: veel mensen hebben ideeën over goed en fout taalgebruik, ergeren zich aan spelfouten, en ook aan nieuwe woorden of in hun ogen betreurenswaardige veranderingen als het gebruik van hun als onderwerp. Waar komen al die oordelen vandaan? Taalverandering is geen taalverloedering; dat is evident voor taalkundigen, maar niet voor taalgebruikers. Zeer verhelderend kan het daarbij zijn, taal op te vatten als een stelsel van normen, met communicatie als hoogste taalnorm. En een taalverandering te zien als een taalnormverandering. Zijn ook de taaladviezen aan verandering onderhevig? De algemene vragen komen in deze werkgroep aan de orde door de bespreking van een aantal actuele taalkwesties, op drie verschillende niveaus: dat van klank/uitspraak & spelling, dat van semantiek & syntaxis, en dat van tekstgehelen.

Rooster

2e semester, blok 1 en 2, di. 11-12 uur hoorcollege, don. 13-14, 14-15 uur twee parallelle werkgroepen

Onderwijsvorm

hoor-/werkcollege

A la Carte- en Contractonderwijs

Belangstellenden die deze cursus in het kader van Contractonderwijs willen volgen (met tentamen), vinden hier meer informatie over kosten, inschrijving, voorwaarden etc.

Dit college is niet beschikbaar voor A la carte onderwijs.

Leerdoelen

  • Studenten moeten in staat zijn een beredeneerd standpunt in te nemen in allerlei actuele taalkwesties en taalergernissen.

  • Zij maken kennis met het onderscheid tussen aangeboren of in elk geval natuurlijk verworven normen en normen zoals die worden aangeleerd door instructie.

  • Studenten krijgen via de werkcolleges de mogelijkheid over de stof met elkaar en de docent te discussiëren.

Literatuur

Er hoort geen handboek bij dit college. De collegestof bestaat uit artikelen die in een reader worden opgenomen.

Toetsing

Drie tussentijdse, schriftelijke opdrachten, met als resultaat een gemiddeld cijfer; afsluiting door schriftelijk tentamen met open vragen. Voor de drie schriftelijke opdrachten moet gemiddeld een voldoende zijn behaald om deel te kunnen nemen aan het tentamen. Het gemiddelde van de drie opdrachten telt voor 20% mee, het tentamen voor 80 %.

Informatie

Ton van Haaften t.van.haaften@hum.leidenuniv.nl en Ariane van Santen, a.j.van.santen@hum.leidenuniv.nl.

Blackboard/webpagina

Programma en opdrachten zijn na te lezen op blackboard. Waar mogelijk wordt de te bestuderen literatuur op blackboard gezet.