Studiegids

nl en

Themacursus IIb: Italiaanse kunst. De grenzen van artistieke vrijheid

Vak
2008-2009

Focus van deze collegereeks over Italiaanse kunst is het dilemma van de artistieke vrijheid versus de regels van de kunst. In de kunstliteratuur werden criteria geformuleerd waaraan goede kunst moest voldoen; impliciet of expliciet werd duidelijk gemaakt waar de grenzen van de artistieke vrijheid lagen. Wanneer kunstenaars ‘te ver’ gingen lokte dat – soms zeer heftige – reacties uit. Het zijn die reacties, die getuigen van het spanningsveld tussen theorie en praktijk, tussen wat de schrijver over kunst verwacht en wat de kunstenaar doet. Het tijdvak dat wordt bestudeerd strekt zich uit van de zestiende tot de 21ste eeuw.

Rooster

Collegerooster

Onderwijsvorm

Hoorcollege

A la Carte- en Contractonderwijs

Belangstellenden die deze cursus in het kader van A la carte onderwijs willen volgen (zonder tentamen), vinden [hier](http://www.letteren.leidenuniv.nl/onderwijs/alacarte/alacarte_inschrijven.jsp meer) informatie over kosten, inschrijving, voorwaarden etc.

Belangstellenden die deze cursus in het kader van Contractonderwijs willen volgen (met tentamen), vinden [hier](http://www.letteren.leidenuniv.nl/onderwijs/contractonderwijs/inschrijven.jsp meer) informatie over kosten, inschrijving, voorwaarden etc.

Leerdoelen

Deze collegereeks beoogt een verdere verdieping van en inzicht in verschillende aspecten van de beeldende kunst te geven. De colleges zijn exemplarisch bedoeld, om studenten te laten zien hoe zij in eigen onderzoek en papers te werk zouden kunnen gaan.

Literatuur

Anton, W. A. Boschloo, The Limits of Artistic Freedom. Criticism of Art in Italy from 1500-1800, Leiden 2008 (Verschijnt in het voorjaar van 2008 bij Primavera pers, Leiden)

Toetsing

Schriftelijk tentamen met essayvragen over de collegestof en de literatuur.

Informatie

Drs. N.L. Bartelings N.L.Bartelings@let.leidenuniv.nl
Dr. J.L.L. Tilanus J.L.L.Tilanus@let.leidenuniv.nl