Studiegids

nl en

Reis van de ziel. Een filosofische verkenning van spiritualiteit

Vak
2008-2009

Het in de negentiende eeuw voorspelde proces van toenemende ont-tovering van de wereld is uitgebleven. Hoewel rationaliteit een stempel op onze samenleving drukt, noemt de helft van de Nederlanders zich ‘religieus’. De helft daarvan valt in de categorie ‘ongebonden spirituelen’ en staat los van de ge?titutionaliseerde religie.
Veel mensen hechten tegenwoordig aan een meer persoonlijke en pluriforme verkenning van de relatie tussen henzelf en het levensmysterie. In de grote diversiteit van denkbeelden en praktijken op dit gebied schemert de opvatting door dat de mens het vermogen bezit om dieper in dit mysterie door te dringen. Daar getuigt ook de filosofische traditie van. Voor Plato was het leven een reis van de ziel ter zuivering. Dat geldt in een zekere zin nog voor Nietzsche. In het college zal worden verkend hoe Europese filosofen zich op de spirituele dimensie van het leven hebben bezonnen.

Aan de hand van Plato, Meister Eckhart, Schopenhauer, Nietzsche, Rosenzweig en Jung komen, naast het zielsbegrip, noties als androgynie, individuatie, transcendentie, gelatenheid, het goede, de gemeenschap, en de Ander aan de orde tegen de achtergrond van het begrip spiritualiteit.
In een interfacultair samenwerkingsverband (Wijsbegeerte & Godsdienstwetenschappen) brengen drie docenten verschillende aspecten van dit begrip in kaart.

Onderwijsvorm

Hoor-/werkcollege

Toetsing

Paper en schriftelijk tentamen

Literatuur

De te behandelen teksten worden tijdens het eerste college bekend gemaakt.

Toegangseisen

Geen

Rooster

zie Rooster BA2-programma 2008-2009
zie Cursussen bijzondere leerstoelen 2008-2009

Aanmelden

Inschrijving via U-twist, zie aanmeldingsprocedure

Informatie

Prof.dr. J.L.F. Gerding ( hans.gerding@wxs.nl)
Dr. H.W. Sneller ( h.w.sneller@let.leidenuniv.nl)
Dr. G.T.M. Visser ( g.t.m.visser@phil.leidenuniv.nl)

Opmerkingen

Dit college is interessant voor studenten in de filosofie, godsdienstwetenschappen, psychologie en antropologie.