Studiegids

nl en

Filosofie en literatuur: Plato's Symposion

Vak
2008-2009

In de Politeia laat Plato Socrates zeggen dat er een oude twist bestaat tussen filosofie en literatuur (607b5-6). Bovendien laat Socrates er in de Apologie geen twijfel over bestaan dat de aanklacht die tot zijn veroordeling en doodstraf leidde, put uit de manier waarop hij door Aristofanes op het toneel is afgebeeld. Maar in de Symposion zien we Socrates in hartstochtelijk gesprek (over liefde, schoonheid, waarheid, roem, verlangen, macht, enz.) met dezelfde Aristofanes en een andere beroemde tijdgenoot, de dichter Agathon. In deze cursus onderzoeken wij op basis van nauwgezette lezing van de Symposion de relatie tussen waarheid en schoonheid, zowel binnen de literatuur en de wijsbegeerte als tegenover elkaar in hun politieke context.

Onderwijsvorm

Werkcollege

Toetsing

Eindpaper en wekelijkse Blackboard bijdragen.
Voor dit college geldt een aanwezigheidsplicht.

Literatuur

Plato Symposion (Deel VI in het Verzameld Werk van Plato vertaald door Hans Warren). Amsterdam: Bert Bakker). ISBN10: 9035117077 | ISBN13: 9789035117075

Toegangseisen

Deelname na toestemming docenten. Studenten die aan de cursus willen deelnemen dienen hun motivatie uiteen te zetten in een essay. Uiterste inleverdatum: 1 augustus 2008.

Rooster

zie Rooster BA2-programma 2008-2009

Aanmelden

Inschrijving via U-twist, zie aanmeldingsprocedure

Informatie

dr E.S. Schliesser ( e.schliesser@phil.leidenuniv.nl)