Studiegids

nl en

Walter Benjamin

Vak
2008-2009

Dit hoor- en werkcollege biedt een inleiding in het denken van de filosoof en literatuurcriticus Walter Benjamin (1892-1940). De eerste helft van het college zal zijn gewijd aan de uitleg van diens unieke taaltheologie, neergelegd in het manuscript `?er Sprache ?haupt und ? die Sprache des Menschen’ (1916), en zijn begrip van een toekomstige filosofie, in een tekst uit 1917. Tijdens de tweede helft van het college zal aandacht worden besteed aan Benjamins latere ervaringsbegrip, in het bijzonder het geschiedfilosofische onderscheid dat hij uitwerkt tussen ervaring en beleving, in teksten uit de jaren dertig. Hier zal het essay ‘?er einige Motive bei Baudelaire’ (1939) centraal staan.

Onderwijsvorm

Hoor-/werkcollege

Toetsing

Mondeling tentamen en paper

Literatuur

Verplichte literatuur

*Walter Benjamin, Illuminationen. Ausgewählte Schriften (Suhrkamp Taschenbuch). *Walter Benjamin, Angelus Novus. Ausgewählte Schriften 2 (Suhrkamp Taschenbuch).

Aanbevolen secundaire literatuur: *Bernd Witte, Walter Benjamin. Mit selbstzeugnissen und Bilddokumenten (Rowohlt Tascenbuch). *Uwe Steiner, Walter Benjamin (Verlag Metzler). *Gerard Visser, De druk van de beleving. Filosofie en kunst in een domein van overgang en ondergang. SUN 1998 (hoofdstuk IV).

Rooster

zie Rooster BA3-programma 2008-2009

Aanmelden

Inschrijving via U-twist, zie aanmeldingsprocedure.

Informatie

dr. G.T.M. Visser (g.t.m.visser@phil.leidenuniv.nl)

Opmerkingen

Studiepad: Filosofie van mens en cultuur