Studiegids

nl en

Klassieke teksten : Eckhart en Nietzsche

Vak
2008-2009

In het spirituele denken van Meister Eckhart (1260-1327) komen alle krachten van de Oudheid, aristotelisme, neoplatonisme, christelijke kerkvaders, scholastiek, samen in een apotheose die niet alleen afsluit, maar ook op radicale wijze opent naar de moderniteit. In dit college zullen een traktaat en een aantal preken van Meister Eckhart worden bestudeerd. De aandacht zal bij deze oefening in lezen niet alleen uitgaan naar de betekenis van de teksten, maar ook naar de praktijk van interpreteren en vertalen, naar de aard van Eckharts denken en spreken, zijn hermeneutiek (van bijbelse teksten) en naar de historische invloeden. Het college zal worden afgesloten met de bestudering van een deel van een tekst van de jonge Nietzsche, Unzeitgem?e Betrachtung III. Schopenhauer als Erzieher (1874), dat blijk geeft van de actualiteit van Eckharts levensbegrip.

Onderwijsvorm

Werkcollege

Toetsing

Wekelijkse opdrachten en paper.

Literatuur

Verplichte literatuur

*Meister Eckhart, Deutsche Predigten und Traktate. Uitgegeven en vertaald door Josef Quint (Diogenes Taschenbuch). *Reader met geselecteerde teksten van Eckhart in het oorspronkelijke Middelhoogduits en in een Nederlandse vertaling. *Friedrich Nietzsche, Unzeitgemässe Betrachtungen (editie: Goldmann Verlag).
Aanbevolen literatuur

*Gerhard Wehr, Meister Eckhart. Mit Selbstzeugnissen und Bilddokumenten. (Rowohlt Taschenbuch). *Meister Eckhart,_ Over God wil ik zwijgen. De traktaten_. Vertaald door C.O.Jellema (Historische Uitgeverij Groningen 1999). *Meister Eckhart, Over God wil ik zwijgen II. Preken. Vertaald door C.O.Jellema (Historische Uitgeverij Groningen 2001). *Gerard Visser, Gelatenheid. Gemoed en hart bij Meister Eckhart (SUN 2008).

Toegangseisen

Geen

Rooster

zie Rooster BA 1 deel B (deeltijd) 2008-2009
zie Rooster BA2 deel A (deeltijd) 2008-2009

Aanmelden

Inschrijving via U-twist, zie aanmeldingsprocedure.

Informatie

dr. G.T.M. Visser ( g.t.m.visser@phil.leidenuniv.nl)

Opmerkingen

Deze cursus is toegankelijk voor deeltijd BA1- en BA2-studenten Wijsbegeerte.