Studiegids

nl en

[Actieve] taalbeheersing: Conversatie/Luistervaardigheid, Kanji (III), Communicatieve conventies in het Japans

Vak
2008-2009

“Kanji III” (1/2 groep, 1 uur tweewekelijks) & “Communicatieve conventies in het Japans” (1/2 groep, 2 uur) & “Conversatie & luistervaardigheid” (max. 16 studenten, 2 uur)
Deze cursus is bestemd voor studenten die hun eerstejaars vakken hebben afgerond en dient als basis voor het verder ontwikkelen van taalkundige en (inter)culturele vaardigheden tot het middenniveau. Studenten die dit onderdeel volgen behoren basale spreek- en luistervaardigheden te hebben, bekend te zijn met grammaticale structuren zoals uitgelegd in deel 1&2 van Minna no Nihongo, en in staat te zijn om ruwweg 500 kanji karakters te kunnen lezen en schrijven.
Deze cursus richt zich op spreken, luisteren, het produceren en herkennen van kanji, en eenvoudige schrijfoefeningen. Studenten zullen in staat zijn om deel te nemen aan de meeste van de eenvoudige, communicatie-gerelateerde opdrachten en sociale situaties, en om eenvoudige gesprekken te voeren over onderwerpen waarmee men bekend is, waar men zelf in ge?eresseerd is, of die relevant zijn voor het dagelijkse leven (zoals het uiten van meningen en emoties, het beschrijven v.e. doel of oorzaak, het uiten van voorwaarden en opeenvolging van gebeurtenissen etc.). Studenten zullen ook leren grip te krijgen op meer complexe conversaties in allerdaagse sociale situaties, en een reeks van uitdrukkingen leren nodig voor verschillende niveau’s van spreken (bijv. de meest gebruikelijke beleefdheidsvormen), en hun kennis van verschillende aspecten van communicatie in het Japans verdiepen.
In de Kanji-colleges zullen studenten worden getoetst op hun kennis van essenti? kanji karakters die in de teksten van de tekstcolleges voorkomen, alsmede van andere kanji die voor het middenniveau relevant worden geacht.
Bovendien zullen studenten hun theoretische begrip ontwikkelen van Japanse communicatieve conventies en teksten middels het analyseren van deze conventies/retorische structuren en strategie? alsmede van voorbeelden van eenvoudige authentieke tekstuele materialen (bijv. cv’s, korte e-mail berichten, etc.). Deze theoretische benadering zal worden aangevuld met een meer praktische kijk naar verschillende stijlen, uitdrukkingen en zinsstructuren zoals men die in geschreven Japans tegenkomt.

Rooster

zie: rooster

Onderwijsvorm

  • werkcollege – hoorcollege

Literatuur

『会話のにほんご 改訂新版 』CD付(The Japan Times) Sasaki, Mizue & Kadokura, Masami: Japanese through Dialogues for Intermediate Learners, Revised Edition, The Japan Times, 2007. ISBN 978-4-7890-1285-0
2,800 yen

Toetsing

– schriftelijk tentamen
– werkstuk, paper e.d.
– mondeling tentamen

Informatie

bij de docent

Aanmeld- en inschrijfprocedure colleges en tentamens: www.hum.leidenuniv.nl/japans/studenten/aanmeldingsprocedure.jsp

Blackboard/webpagina

Materialen/communicatie platform is beschikbaar afhankelijk van het cursuselement.

Overzicht

Onderdeel van:

Taalbeheersing II
Beoogd niveau: Middenniveau/JLPT 3-2 (CEF B1.1. daar waar toepasbaar)

  • cumulatieve vocabulaire (BA1+BA2): ongeveer 4,000 – zinsstructuren/grammatica: JLPT 3-2 – kanji: ongeveer 1000