Studiegids

nl en

Focus 1+2: Religieuze antropologie

Vak
2008-2009

Dit college gaat in op de rol van religie in het dagelijkse leven en dagelijks beleven van Japanners. De nadruk ligt op de persoonlijke en praktische beleving van religie, niet op de idee?van sektes of op religieuze dogma’s. Centraal in deze focus staan vragen als: wanneer en waarom bezoeken welke Japanners tempels en schrijnen en kopen ze amuletten? Voeren zij thuis religieuze rituelen uit en welke plaats neemt het huisaltaar in in hun leven? Hoe ‘religieus’ is een begrafenis? Aan de hand van de te lezen literatuur, films, en hand-outs ed. wordt ingegaan op de bestudering van religie vanuit antropologisch perspectief: wat zijn de uitgangspunten van onderzoekers ? Wat zijn de belangrijkste thema’s en knelpunten? Welke problemen komt men bij onderzoek tegen?
Het college beoogd de student vertrouwd te maken met
basisbegrippen, centrale concepten en thema’s van de religieuze antropologie van Japan Vaardigheden als kritisch lezen, academische discussie en academisch schrijven worden geoefend en getoetst door middel van twee korte schriftelijke opdrachten en een presentatie tijdens de collegeperiode en een langere essay-opdracht ter afronding van dit studieonderdeel.

Rooster

zie: rooster

Onderwijsvorm

werkcollege (max. 40 studenten, 2 uur)

Literatuur

Kawano, Satsuki (2005). Ritual Practice in Modern Japan: Ordering Place, People, and Action. Honolulu: University of Hawai’i Press.

Toetsing

  • Participation element (attendance, participation and presentation) 30% – Analytical element (mid-term opdrachten) (20%) – Research element (paper 2,000-2,500 words) (30%)Summative element (20%)

Informatie

Mw. dr. M. Winkel; m.winkel@hum.leidenuniv.nl
Dit vak kan als onderdeel van het keuzepakket Japanse studies gevolgd worden.

Aanmeld- en inschrijfprocedure colleges en tentamens: www.hum.leidenuniv.nl/japans/studenten/aanmeldingsprocedure.jsp

Blackboard/webpagina

De college-indeling, de data voor presentaties van studenten zijn gedurende de hele collegeperiode op blackboard te raadplegen. Hand-outs en ander studiemateriaal dat tijdens de colleges gebruikt wordt, evenals opdrachten en mededelingen worden via blackboard doorgegeven en gemaakte opdrachten dienen via blackboard ingeleverd te worden.