Studiegids

nl en

Taalvaardigheid (Schriftelijk taalgebruik IA/grammatica)

Vak
2008-2009

Schriftelijk taalgebruik IA: Het vervaardigen van teksten van allerlei aard voor diverse nader te bepalen doelgroepen. Het trainen van leesvaardigheid aan de hand van geselecteerde, voor het onderwijs geprepareerde teksten. Het verwerven van kennis over land en volk van de Duitstalige gebieden. Er wordt gewerkt met een syllabus en actuele teksten.
Grammatica: Aan de hand van het grammaticaboek Deutsche Grammatik Eine kontrastiv deutsch-niederl?ische Beschreibung fűr den Fremdsprachenerwerb wordt in een eenurig wekelijks college de Duitse basisgrammatica behandeld. Met behulp van het Lexigram-programma en (internet)-oefeningen kan de student zelf zijn praktische grammaticale vaardigheden trainen en testen.

Rooster

1e semester, blok 1 en 2, maandag 11-14 uur

Onderwijsvorm

Hoor- en werkcollege, 2 uur STG/1 uur Grammatica

A la Carte- en Contractonderwijs

Belangstellenden die deze cursus in het kader van Contractonderwijs willen volgen (met tentamen), vinden hier meer informatie over kosten, inschrijving, voorwaarden etc.

Dit college is niet beschikbaar voor A la carte onderwijs.

Leerdoelen

Schriftelijk taalgebruik IA: Dit college bouwt voort op de opgedane kennis in VWO/Duits 2. De student leert schriftelijk communiceren in verschillende tekst-soorten m.b.t. dagelijkse situaties, b.v. bedanken, feliciteren, uitnodigen; contacten leggen, informatie vragen en verstrekken; een mening geven en vragen; eigen gevoelens en oordelen uitdrukken. De student leert constructieve kritiek te geven op zijn medestudenten en tevens leert hij om te gaan met de constructieve kritiek van zijn/haar medestudenten. Hij/zij leert de juiste zoekstrategieën bij het internetgebruik toe te passen.Hij/zij leert zich te houden aan opdrachten en deadlines
Grammatica: Het adequaat, correct en snel toepassen van grammaticale regels.

Literatuur

-Syllabus, verkrijgbaar bij het Studiepunt
-Ten Cate, Abraham. P., Lodder, Hans G., Kootte, André: Deutsche Grammatik Eine kontrastiv deutsch-niederländische Beschreibung fűr den Fremdsprachenerwerb, Uitgeverij Coutinho, Bussum 2007, ISBN 90 6283 435 3
-Intertaal: Thematische woordenschat van het Duits, ISBN
Naslagwerken/woordenboeken:
-Duden: deutsches Universalwörterbuch
-Duden, Das Stilwörterbuch, Band 2 der Reihe “ Der Duden in 12 Bänden”
-Duden, Die sinn – und sachverwandten Wörter, Wörterbuch der treffenden Ausdrücke, Band 8 der Reihe “Der Duden in 12 Bänden”
-Duden, Richtiges und gutes Deutsch, Wörterbuch der sprachlichen Zweifelsfälle, Band 9 der Reihe “Der Duden in 12 Bänden”

Toetsing

In december vindt er een schriftelijk tentamen STGIA plaats.
In januari vindt een schriftelijk tentamen Grammatica plaats.
Voor dit college geldt een aanwezigheidsplicht.

Blackboard/webpagina

Nadere actuele informatie en opdrachten worden via e-mail of Blackboard verspreid .

Overzicht

Binnen STGIA wordt er aan de hand van bepaalde thema’s gewerkt. Hierbij wordt gebruik gemaakt van geconstrueerde en opdrachten in de syllabus en actuele teksten. Bovendien krijgen de studenten internet-zoekopdrachten, waarbij het erom gaat de juiste zoekstrategie in te zetten. Er vindt een verregaande integratie met MTGIA plaats. Elke week krijgt de student feedback van de docent en zijn medestudenten op de door hem vervulde opdrachten.
Binnen het Grammaticaonderwijs wordt gebruik gemaakt van het grammaticaboek ‘_Deutsche Grammatik’_. In 13 weken komt de hele basisgrammatica aanbod, zowel theoretisch als praktisch binnen de colleges Grammatica, maar ook bij de colleges STG en MTG.

Opmerkingen

Schriftelijk taalgebruik IA en Grammatica behoren samen met Mondeling Taalgebruik IA tot één cursus met een omvang van 10 ECTS. Deze studiepunten worden pas toegekend, wanneer beide onderdelen met een voldoende zijn afgesloten.