In dit college wordt aandacht besteed aan de volgende onderdelen: – Uitspraak/actieve en passieve beheersing van het IPA/Phonetische begrippenapparaat. – Conversatie en bijbehorend idioom: Gesprekssituaties uit het dagelijkse leven: kennismaken, groeten, vragen stellen en beantwoorden, informatie vragen en geven, telefoongesprekken voeren t.b.v. informatie verkrijgen of verstrekken/eenvoudige gesprekken over actualiteiten/kleine voorbereide voordrachten.
-Luistervaardigheid: Oefening in het volgen van tv-programma’s b.v. ‘Hallo Deutschland’, ‘Morgenmagazin’, het verstaan van verstrekte informatie en ‘small-talk’ in dagelijkse situaties. Bovendien wordt er getraind in de receptie van langere gesproken teksten en voordrachten n.a.v. thema’s uit het vakgebied, discussieprogramma’s n.a.v. actuele (meest politieke) thema’s.
Rooster
1e semester, blok 1 en 2, vrijdag 9-11 uur
Onderwijsvorm
Hoor- en werkcollege/Practicum in Talenlaboratorium
A la Carte- en Contractonderwijs
Belangstellenden die deze cursus in het kader van Contractonderwijs willen volgen (met tentamen), vinden hier informatie over kosten, inschrijving, voorwaarden etc.
Dit college is niet beschikbaar voor A la carte onderwijs.
Leerdoelen
Dit college bouwt voort op de opgedane kennis in VWO/Duits 1. De student leert mondeling communiceren in dagelijkse situaties, b.v. bedanken, feliciteren, uitnodigen; contacten leggen, informatie vragen en verstrekken; een mening geven en vragen; eigen gevoelens en oordelen uitdrukken en hij/zij leert de sociaal-culturele conventies op een adequate wijze toe te passen. Aan het eind van dit semester dient de student voor de gesproken interactie, de gesproken productie minimaal te voldoen aan de criteria als beschreven onder de “_Kannbeschreibungen_” A1/A2 van het Eruopees Referentiekader.
Met betrekking tot de mondelinge receptie dient de student aan het eind van het semester te voldoen aan de criteria als beschreven onder de “_Kannbeschreibungen”_ B1/B2 in het Europees Referentiekader
De student leert constructieve kritiek te geven op zijn medestudenten en tevens leert hij om te gaan met de constructieve kritiek van zijn/haar medestudenten.
Literatuur
-Syllabus, verkrijgbaar bij het Studiepunt
-Ten Cate, Abraham. P., Lodder, Hans G., Kootte, André: Deutsche Grammatik Eine kontrastiv deutsch-niederländische Beschreibung fűr den Fremdsprachenerwerb, Uitgeverij Coutinho, Bussum 2007, ISBN 90 6283 435 3
-Intertaal: Thematische woordenschat van het Duits, ISBN
Naslagwerken/woordenboeken:
-Duden: deutsches Universalwörterbuch
-Duden, Das Stilwörterbuch, Band 2 der Reihe “ Der Duden in 12 Bänden”
-Duden, Die sinn – und sachverwandten Wörter, Wörterbuch der treffenden Ausdrücke , Band 8 der Reihe “Der Duden in 12 Bänden”
-Duden, Richtiges und gutes Deutsch, Wörterbuch der sprachlichen Zweifelsfälle, Band 9 der Reihe “Der Duden in 12 Bänden”
Toetsing
a) De student vervult 2 mondelinge opdrachten durende het semester. Bij voldoende resultaat worden de opdrachten afgevinkt.
b) In de loop van het semester vindt een uitspraaktoets plaats. Deze toets dient met minimaal 6.0 afgesloten te worden.
b) In januari vindt een mondeling tentamen plaats in de vorm van een gesprek, waarbij zowel de mondelinge vaardigheid, de luistervaardigheid alsmede nogmaals de uitspraak getoetst worden. De tentamenonderdelen zijn onderling niet compensabel.
Voor dit college geldt een aanwezigheidsplicht
Om dit onderdeel van het vak Taalvaardigheid (10 ECTS) af te kunnen sluiten moeten alle deelonderdelen met minimaal 6.0 gehaald zijn en/of afgevinkt.
Blackboard/webpagina
Informatie en aanvullende opdrachten worden via e-mail en/of Blackboard verspreid.
Overzicht
Binnen MTGIA wordt er aan de hand van bepaalde thema’s gewerkt. Hierbij wordt gebruik gemaakt van geconstrueerde en reële (luister)teksten. Er vindt een verregaande integratie met STGIA plaats. Elke week krijgt de student feedback van de docent en zijn medestudenten.
Opmerkingen
Mondelinge taalvaardigheid IA vormt met Schriftelijk taalgebruik IA en Grammatica één cursus met een omvang van 10 ECTS. Deze studiepunten worden pas toegekend, wanneer beide onderdelen met een voldoende zijn afgesloten.