Studiegids

nl en

Taalvaardigheid (Schriftelijk en mondeling 1B)

Vak
2008-2009

STGIB/MTGIB: Schriftelijk en mondeling presenteren; verbreding en verdieping van kennis en vaardigheden opgedaan in STGIA en MTGIA. – Schriftelijke analyse van actuele (kranten)teksten, teksten in het kader van het college Deutsche Medien, schrijven van (offici?) brieven, samenvattingen. Zowel de uitspraak, actieve en passieve beheersing van het IPA en het fonetische begrippenapparaat komen nogmaals aan bod.
-Conversatie zal worden getraind aan de hand van actuele thema’s, actuele teksten uit dagbladen en opiniebladen, zoals ‘S?utsche Zeitung’, Frankfurter Allgemeine Zeitung’, ‘Spiegel’, ‘Die Zeit’ en n.a.v. thema’s die bij ‘Deutsche Medien’ aan de orde komen.
-Mondeling presenteren: Voordrachten over voorgeschreven en door de student zelfgekozen thema’s. Training in het geven van feedback.
-Idioom: het bijbehorende idioom wordt deels door de docent aangereikt, deels door de studenten zelf vervaardigd, deels verkregen door bestudering van de toepasselijke hoofdstukken uit thematische woordenschat Duits. – Verbreden, verdiepen en toepassen van de in Grammatica IA opgedane kennis en vaardigheden.

Rooster

2e semester, blok 1 en 2, maandag 9-11, 12-13 uur

Onderwijsvorm

Hoor- en werkcollege/Practicum in Talenlaboratorium

A la Carte- en Contractonderwijs

Belangstellenden die deze cursus in het kader van Contractonderwijs willen volgen (met tentamen), vinden hier meer informatie over kosten, inschrijving, voorwaarden etc.

Dit college is niet beschikbaar voor A la carte onderwijs.

Leerdoelen

Verbreding en verdieping van kennis en vaardigheden opgedaan in STGIA en MTGIA. Vlot, grammaticaal en idiomatisch correct en adequaat schrijven, lezen, luisteren, spreken en reageren. Voorbereiding op het leren presenteren van bevindingen en oordelen en het beargumenteerd uiteenzetten.

Literatuur

-Syllabus, verkrijgbaar bij het Studiepunt
-Ten Cate, Abraham. P., Lodder, Hans G., Kootte, André: Deutsche Grammatik Eine kontrastiv deutsch-niederländische Beschreibung fűr den Fremdsprachenerwerb, Uitgeverij Coutinho, Bussum 2007, ISBN 90 6283 435 3
-Intertaal: Thematische woordenschat van het Duits, ISBN
Naslagwerken/woordenboeken:
-Duden: deutsches Universalwörterbuch
-Duden, Das Stilwörterbuch, Band 2 der Reihe “ Der Duden in 12 Bänden”
-Duden, Die sinn – und sachverwandten Wörter, Wörterbuch der treffenden Ausdrücke, Band 8 der Reihe “Der Duden in 12 Bänden”
-Duden, Richtiges und gutes Deutsch, Wörterbuch der sprachlichen Zweifelsfälle, Band 9 der Reihe “Der Duden in 12 Bänden”

Toetsing

In de maand mei zal m.b.t. STGIB een schriftelijk tentamen plaatsvinden.
In de maand mei zal m.b.t. MTGIB een mondeling tentamen plaatsvinden. Tijdens dit mondelinge tentamen wordt tevens de uitspraak getest. Het onderdeel ‘uitspraak’ dient met minimaal 6.0 te worden afgesloten. Dit onderdeel is niet compensabel, noch kan het de andere onderdelen compenseren. Alle onderdelen dienen met minimaal 6.0. te worden afgesloten.
De 5 ECTS worden pas toegekend, indien aan alle hierboven beschreven voorwaarden is voldaan.Voor dit vak geldt een aanwezigheidsplicht.

Blackboard/webpagina

Extra informatie en/of opdrachten worden via e-mail of Blackboard verspreid

Overzicht

Elke week komen de in het onderdeel ‘beschrijving’ genoemde onderdelen aan bod. Er wordt gewerkt met een syllabus en met actuele teksten die door de docent en/of de studenten worden aangereikt.