Studiegids

nl en

Taalvaardigheid (Schriftelijk en mondeling taalgebruik IIA)

Vak
2008-2009

Dit college bouwt voort op de kennis en vaardigheden, opgedaan in de cursussen Mondeling en Schriftelijk Taalgebruik uit het eerste jaar. Aan deze colleges kan slechts dan worden deelgenomen, indien alle taalvaardigheidsonderdelen uit het eerste jaar zijn afgerond. In dit college wordt aandacht besteed aan de volgende onderdelen:
-Uitspraak/actieve en passieve beheersing van het IPA en het fonetische begrippenapparaat. – Gesprekstechnieken/Discussietechnieken en het bijbehorende idioom. – Sociaal-communicatieve conventies. – Mondeling presenteren van en refereren over voorgeschreven thema’s, m.b.h. ‘Handouts’, ‘Overheadprojector’, ‘Beamer’ . – Een correcte toepassing van grammaticale regels, zowel bij de mondelinge als de schriftelijke uitingen. – Nieuwsuitzendingen, Duitstalige talkshows of actualiteitenrubrieken dienen als stimulus tot spreken en schrijven over een gevarieerd scala aan thema’s. – Kennis van land en volk in de Duitstalige gebieden

Rooster

1e semester, blok 1 en 2, maandag 9-11 uur, vrijdag 11-12 uur

Onderwijsvorm

Hoor-/werkcollege

A la Carte- en Contractonderwijs

Belangstellenden die deze cursus in het kader van Contractonderwijs willen volgen (met tentamen), vinden hier meer informatie over kosten, inschrijving, voorwaarden etc.

Dit college is niet beschikbaar voor A la carte onderwijs.

Leerdoelen

Verbreding en verdieping van de kennis opgedaan in de colleges mondeling en schriftelijk taalgebruik van het 1e jaar. Bevindingen en opvattingen zowel mondeling als schriftelijk helder en beargumenteerd leren uiteenzetten. Een antwoord kunnen formuleren op vragen betreffende het thema, eventueel met gebruikmaking van moderne presentatietechnieken en informatiebronnen.

Literatuur

  • Syllabus, verkrijgbaar bij het Studiepunt.
    -Abraham P. ten Cate, Hans. G. Lodder, André Kootte:Deutsche Grammatik, Uitgeverij Coutinho. ISBN 90 6283 435 3
    -Intertaal: Thematische woordenschat van het Duits, ISBN
    Naslagwerken/woordenboeken:
    -Duden: deutsches Universalwörterbuch
    -Duden, Das Stilwörterbuch, Band 2 der Reihe “ Der Duden in 12 Bänden”
    -Duden, Die sinn – und sachverwandten Wörter, Wörterbuch der treffenden Ausdrücke, Band 8 der Reihe “Der Duden in 12 Bänden”
    -Duden, Richtiges und gutes Deutsch, Wörterbuch der sprachlichen Zweifelsfälle, Band 9 der Reihe “Der Duden in 12 Bänden”

Toetsing

Aan het eind van het semester vindt een mondeling tentamen plaats. De uitspraak is weliswaar reeds in het 1e jaar absolverend getoetst, maar indien de gebleken kwaliteit daarvan onder het gewenste niveau zakt heeft de opleiding het recht de student extra uitspraakcolleges en/of een nieuw uitspraaktentamen op te leggen.
In december vindt er een schriftelijk tentamen plaats, waarin de student een tekst naar aanleiding van een nader te bepalen thema en voor een nader te bepalen doelgroep dient te schrijven.
Beide tentamens dienen met minimaal 6.0 afgesloten te worden, alvorens de totale ECTS toegekend worden.
Voor deze colleges geldt een aanwezigheidsplicht.

Blackboard/webpagina

Extra informatie en/of opdrachten worden per e-mail en/of Blackboard verspreid

Overzicht

De onder de kop “beschrijving” genoemde onderdelen komen elke week aan bod. Er wordt gewerkt met een syllabus en met actuele thema’s, teksten,opnames van radio- en televisieuitzendingen.