Het taalvaardigheidsprogramma bestaat in dit semester uit 3 colleges van 1uur per week en is als volgt ingedeeld: 1 uur uitspraak/spreek- en luistervaardigheid, 1 uur schrijf- en leesvaardigheid, 1 uur idioom/grammatica. Via gerichte opdrachten worden met name de schriftelijke en mondelinge presentatievaardigheden getraind, alsmede de vaardigheden m.b.t. discussie en gespreksvoering. Buiten de specifieke taalvaardigheidscolleges besteden alle andere vakken ruimschoots aandacht aan alle vaardigheidsaspecten, alsmede aan voordrachtsaspecten m.b.t. mondeling en schriftelijk presenteren.
Verbreding en verdieping van kennis over land en volk van de Duitstalige gebieden. Verbreding en verdieping van actuele nationale, Europese en nationale politieke, sociale, culturele kwesties.
Hiaten, manco’s, specifieke aandachtspunten die door de docenten bij andere vakken op taalvaardigheids- en/of presentatiegebied geconstateerd worden, worden gemeld bij de taalvaardigheidsdocenten, opdat zij er in de specifieke vaardigheidscolleges nader op in kunnen gaan.
Rooster
Maandag 11-12/donderdag 09-11 uur
Onderwijsvorm
Hoor- en werkcollege/groepswerk in Talenlaboratorium
A la Carte- en Contractonderwijs
Belangstellenden die deze cursus in het kader van Contractonderwijs willen volgen (met tentamen), vinden hier meer informatie over kosten, inschrijving, voorwaarden etc.
Dit college is niet beschikbaar voor A la carte onderwijs.
Leerdoelen
De bedoeling is dat de student aan het eind van dit semester in staat is zowel schriftelijk als mondeling, actief en passief te participeren in het onderwijs aan een Duitstalige universiteit in het buitenland. Hij/Zij is in staat zowel schriftelijk als mondeling een heldere, beargumenteerde presentatie neer te zetten, inhoudelijk overeenkomend met het niveau van de vakken voor studenten in het 4e semester. Hij/Zij kan in een gesprek adequaat en talig correct reageren, zowel naar aanleiding van voorbereide als naar aanleiding van niet-voorbereide thema’s
Literatuur
-Syllabus, verkrijgbaar bij het Studiepunt
-Ten Cate, Abraham. P., Lodder, Hans G., Kootte, André: Deutsche Grammatik Eine kontrastiv deutsch-niederländische Beschreibung fűr den Fremdsprachenerwerb, Uitgeverij Coutinho, Bussum 2007, ISBN 90 6283 435 3
-Intertaal: Thematische woordenschat van het Duits, ISBN
Naslagwerken/woordenboeken:
-Duden: deutsches Universalwörterbuch
-Duden, Das Stilwörterbuch, Band 2 der Reihe “ Der Duden in 12 Bänden”
-Duden, Die sinn – und sachverwandten Wörter, Wörterbuch der treffenden Ausdrücke, Band 8 der Reihe “Der Duden in 12 Bänden”
-Duden, Richtiges und gutes Deutsch, Wörterbuch der sprachlichen Zweifelsfälle, Band 9 der Reihe “Der Duden in 12 Bänden”
Toetsing
a) Een schrijf-luister-leesvaardigheidstentamen aan het eind van het semester
b)Een spreekvaardigheidstentamen aan het eind van het semester.
Het tentamencijfer komt tot stand door een deling door 2 van de som van de cijfers behaald bij de tentamens a) en b), met dien verstande dat de som der beide cijfers minimaal 12.0 dient te zijn en het deelcijfer voor geen der beide tentamens lager is dan 6.0. Voor deze colleges geldt een aanwezigheidsplicht: de opdrachten gedurende het semester dienen naar genoegen vervuld te zijn en de student dient waarneembaar actief bij de colleges betrokken te zijn. De volledige 5 ECTS worden pas toegekend als aan bovenstaande voorwaarden is voldaan.
Blackboard/webpagina
Extra informatie en opdrachten worden via e-mail en/of Blackboard verspreid.
Overzicht
Er wordt gewerkt aan de hand van themagebieden, zoals b.v. de ‘politieke rede’, literaire teksten. Studenten houden voordrachten, schrijven b.v. een ‘Lexikonartikel’, een ‘Charakteristik” een tekstkommentaar, een ‘Stellungnahme’, een analyse of interpretatie. Zij beschrijven actuele gebeurtenissen en de achtergronden en/of gevolgen daarvan. Al deze opdrachten worden zowel met de docent als met de medestudenten besproken en gecorrigeerd.