Studiegids

nl en

Javaanse Taal en Discours 1

Vak
2008-2009

Het Leerboek:
Elk hoofdstuk bevat de blokken A, B en C. Blok A bevat de grammaticale uitleg en is gericht op uitspraak, woordvorming en zinsbouw; blok B is gericht op het gebruik van taal in context en op de praktijk van de communicatie. Blok C bevat twee of drie dialogen of vertellingen. Verder bevat dit blok oefeningen, meestal met begripsvragen, en een aantal herhalingsoefeningen over de stof van het betreffende hoofdstuk en voorafgaande hoofdstukken.
Het interactieve multimediamateriaal:
Alle voorbeeldzinnen, oefeningen, toetsen, dialogen en vertellingen uit het leerboek evenals de woordenschat zijn via het www te raadplegen in Blackboard. Het Multimediamateriaal loopt parallel met het leerboek. De teksten zijn in audio-/video-formaat gemaakt. De studenten kunnen via de computer de oefeningen en toetsen maken, en de teksten met de bijbehorende vragen thuis voorbereiden. Men krijgt toegang via een account met een daaraan gekoppeld wachtwoord.

Rooster

zie website opleiding

Onderwijsvorm

werkcollege

Leerdoelen

Het college b-JTD-1 en het vervolgcollege b-JTD-2 geven een inleiding in het moderne Javaans zoals dat gesproken wordt door 2/5 van de Indonesische bevolking. De studenten leren een basiswoordenschat van ± 1000 woorden plus de bijbehorende Hoogjavaanse equivalenten, ze krijgen inzicht in de grammaticale structuur en ze zullen zich de voornaamste taalgebruiksconventies eigen maken. Het uiteindelijke doel is dat ze aan het einde van de cursus elementair Javaans zullen kunnen spreken en verstaan.

Literatuur

*Ben Arps, Els Bogaerts, Willem van der Molen, Ignatius Supriyanto en Jan van den Veerdonk, met medewerking van Betty Litamahuputty, Hedendaags Javaans. Een leerboek. Leiden: Opleiding Talen en Culturen van Zuidoost-Azië en Oceanië, 2000. [Semaian 20.] *Multimediamateriaal toegankelijk via www/Blackboard

Toetsing

Schriftelijk tentamen over Blok A en B; mondeling over Blok C.
Eindcijfer: cijfer schriftelijk telt 2x; cijfer mondeling telt 1x.

Informatie

j.van.den.veerdonk@hum.leidenuniv.nl
071-527 2559

Blackboard/webpagina

Ter voorbereiding op het college en voor zelfstudie kan de student gebruik maken van het bij het leerboek behorende multimediamateriaal. Het materiaal omvat voorbeeldzinnen en de woordenschat (geluidsmateriaal) , oefeningen en toetsen die automatisch worden nagekeken en de dialogen en vertellingen deze laatste in de vorm van video- of geluidsopnamen. Dit materiaal is via een gebruiks- en wachtwoord toegankelijk.

Overzicht

Per week wordt een hoofdstuk behandeld. Het college wordt verdeeld in 2 c.u. op dinsdag en 1 c.u. op donderdag. In het twee-urige college worden de blokken A en B behandeld en geoefend. Blok C komt in het éénurige college aan de orde. Met name tijdens dit laatste college worden de studenten gestimuleerd in het praktische actieve gebruik van het Javaans. Er wordt 1 collegeweek gereserveerd voor herhaling van een moeilijk hoofdstuk en/of vragen over de collegestof.

A la carte- en contractonderwijs

Belangstellenden die deze cursus in het kader van Contractonderwijs willen volgen (met tentamen), vinden hier meer informatie over kosten, inschrijving, voorwaarden etc.

Dit college is niet beschikbaar voor A la carte onderwijs.