Studiegids

nl en

Focus 3+4: Urbane Antropologie

Vak
2008-2009

Dit college richt zich op het bestuderen van aspecten van de hedendaagse Japanse samenleving zoals het dagelijkse leven in een metropool als Tokio, stadscultuur en materi? cultuur, jongeren, mode en identiteit. Japan is een verstedelijkte samenleving waarin een eigen identiteit, belangrijk is voor het gevoel van eigenwaarde en voor iemand’s positie in de maatschappij.
Deze wordt behalve door werk, school of andere vormen van arbeidsparticipatie, sterk bepaald door zaken als kledingkeuze, haardracht, muziekvoorkeuren, het lidmaatschap van clubs of andere vormen van vrijetijdsbesteding,. Aan de hand van de te lezen literatuur, films, hand-outs etc. wordt ingegaan op onderzoek naar de moderne Japanse smaneleving: wat zijn de uitgangspunten van onderzoekers? Wat zijn de belangrijkste thema’s en knelpunten? Welke problemen komt men bij onderzoek tegen?
Aan de orde komen onder meer:

  • antropologie in relatie tot de studie van Japan

  • Japan als centrum voor massacultuur

  • de betekenis van traditie en veranderingDoor dit college is een aanzet tot het begrijpen van de cultuur van de moderne urbane samenleving in Japan en leerst studenten werken met basisbegrippen, centrale concepten en thema’s van de culturele antropologie. De student wordt bewust gemaakt van de implicaties van vooronderstellingen bij het begrijpen en bestuderen van een andere samenleving zoals Japan. Vaardigheden als kritisch lezen, academische discussie en academisch schrijven worden geoefend en getoetst door middel van 5 korte schriftelijke opdrachten en door middel van een langere essay-opdracht ter afronding van dit studieonderdeel.

Rooster

zie: rooster
h3. Onderwijsvorm

werkcollege (max. 40 studenten, 2 uur)

Literatuur

Wordt aangekondigd.

Toetsing

Participation element (attendance, participation and weekly exercises )30%
Analytical element (5 korte schriftelijke opdrachten) (20%)
Research element (essay 2,000-2,500 words) (30%)
Summative element (20%)

Informatie

m.winkel@hum.leidenuniv.nl
Dit vak kan als onderdeel van het keuzepakket Japanse studies gevolgd worden.
Aanmeld- en inschrijfprocedure colleges en tentamens: http://www.hum.leidenuniv.nl/japans/studenten/aanmeldingsprocedure.jsp